1. yle.fi
  2. Uutiset

Iran torjui Ranskan aloitteen ohjusneuvotteluista

Iranin ulkoministeriön mukaan ydinsopimukseen ei tulla lisäämään ballistisia ohjuksia koskevia velvoitteita.

Ballistinen ohjus
ohjus laukaistaan maasta.
Iranin vallankumouskaarti laukaisi ohjuksen Länsi-Iranissa 18. heinäkuuta 2017.EPA

Iran on hylännyt Ranskan presidentin Emmanuel Macronin esittämän pyynnön aloittaa neuvottelut maan ballistisista ohjuksista. Iranin ulkoministeriön mukaan ohjukset ovat puolustusaseita, eikä niillä ole mitään tekemistä maan solmiman ydinsopimuksen kanssa.

Macron sanoi tällä viikolla olevansa huolestunut Iranin toiminnasta ja haluavansa käynnistää neuvottelut maan ohjusohjelmasta vieraillessaan Saudi-Arabiassa.

Iranin ulkoministeriön mukaan Teheranin ja Pariisin välillä ei ole mitään neuvoteltavaa.

– Ranska on täysin tietoinen maamme vankasta linjasta, jonka mukaan Iranin puolustusasiat eivät ole neuvoteltavissa, tiedottaja Bahram Qassemi sanoi Iranin ulkoministeriön julkaisemassa tiedotteessa.

– Olemme kertoneet Ranskan johtajille toistuvasti, että ydinsopimuksesta ei neuvotella, eikä uusien asioiden lisäämistä siihen sallita, Qassemi jatkoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Saudi-Arabia liittolaisineen on syyttänyt Irania ohjusten ja muiden aseiden toimittamisesta Jemenin huthi-kapinallisille. Viime viikolla Saudi-Arabia torjui Jemenistä laukaistun ballistisen ohjuksen lähellä Riadia. Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat syyttäneet ohjusiskusta Irania.

Ballististen ohjusten kehitysohjelma on hiertänyt pitkään Iranin ulkosuhteita.

Vuonna 2015 Iran sopi Saksan sekä viiden YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenmaan kanssa, että Iran rajoittaa ydinohjelmaansa vastineeksi maahan kohdistuvien pakotteiden lieventämisestä. Ballististen ohjusten kielto ei sisältynyt sopimukseen, ja Iran on kieltänyt toistuvasti kehittävänsä ydinkärkien kuljettamiseen kykeneviä ohjuksia.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi