Hyppää sisältöön

Suomalaiset taistelevat Somalimaan presidentin paikasta – matka presidenttiehdokkaaksi alkoi Hakaniemestä

Pieni Somalimaa äänestää presidentistä maanantaina, ja kolmesta ehdokkaasta kaksi on asunut vuosia Suomessa.

Wadani-puolueen vaalitilaisuus. Kuva: Yle

Helsingin Hakaniemessä kokoontui 12.9.1992 joukko somalialaisia miehiä. He perustivat puolueen nimeltään Ucid. Puolueen perustajat valitsivat puheenjohtajaksi Faisal Ali Warabin. Abdirahmaan Irrosta tehtiin varapuheenjohtaja. Miehet eivät olleet pelkkiä kollegoja, he olivat myös hyviä ystäviä.

Tällä hetkellä heidän keskinäistä taisteluaan Somalimaan presidentin vaaleissa seurataan tarkkaan koko Itä-Afrikassa.

Miesten väittely 19.10.2017 tv:n suorassa lähetyksessä oli ennennäkemätön. Suoraa lähetystä seurattiin satelliitin välityksellä ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Keitä suomensomalialaiset ehdokkaat ovat?

Faisal Ali Warabe on Suomen kansalainen ja hänen perheensä asuu Espoon Leppävaarassa. Rakennusinsinööri Faisal Ali on yksi tunnetuimmista poliitikoista Somaliassa ja hänet tunnetaan suorapuheisena ja kriittisenä. Hänen ajatusmaailmansa on länsimaalainen. Faisal Ali tunnetaan lempinimellä Somalian Donald Trump.

Faisal Ali Warabe. Kuva: Yle

Faisal on myös Suomessa SDP:n jäsen ja hän haluaisi viedä suomalaisen toimeentulotukimallin Somalimaahan. Vuonna 2010 hän pyrki Somalimaan presidentiksi onnistumatta, mutta hän ja hänen puolueensa saivat kuitenkin toiseksi eniten kannatusta.

Abdirahman Irro tuli Suomeen Faisalin kanssa vuonna 1991 Venäjältä, jossa hän toimi Somalian suurlähettilän avustajana ennen Somalian sisällissotaa. Hän asui Hakaniemessä ja puolueen perustamisen jälkeen hänen katseensa kääntyi takaisin Somalimaahaan.

Abdirahman Irro. Kuva: Yle

Vuonna 2005 hänestä tuli Somalimaan parlamentin puhemies. Vuonna 2012 hän jätti Ucid-puolueen ja perusti oman Wadani-puolueensa (Kansallispuolue). Arvioidaan, että hän on vahvin vastustaja Muse Bihi Abdille, joka on Somalimaan nykyisen presidentin, Ahmed Mahmed Mohamuudin tukema ehdokas. Abdi on entinen taistelulentäjä ja Somalimaan sisäministeri.

Somalimaan kehitys poikkeaa alueen muista maista

Somalian verinen sisällissota alkoi 1980-luvulla Pohjois-Somaliasta. Somalimaan pääkaupunki Hargeisa tuhoutui kokonaan, kun silloinen Somalian diktaattori Siyad Barre päätti pommittaa oman maansa toiseksi suurinta kaupunkia. Satoja tuhansia ihmisiä tapettiin, miljoonia ajettiin kodeistaan.

Kun sota levisi Etelä-Somaliaan, Somalimaa julistautui itsenäiseksi vuonna 1993. Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Somalimaata itsenäiseksi valtioksi.

Tämäpäiväiset Somalimaan presidentinvaalit ovat kuitenkin tuoneet esille hämmästyttäviä menestystarinoita maasta, joka ei virallisesti ole olemassa. Kansalla on oma presidentti, parlamentti, passit ja valuutta.

Somalimaassa on järjestetty jo useat, melko demokraattisiksi tulkitut vaalit. Äänestystä vuoden 2010 presidentinvaaleissa Boromassa. Kuva: Phillipp Hedemann / Epa

– Teimme oman rauhan, aseistamme asevoimat ja olemme luoneet ainutlaatuisen hallitus järjestelmän, joka on sekoitus länsimaista demokratiaa ja afrikkalaista perinnettä, sanoo espoolainen Faisal Ali Waraabe.

Suomikaan ei tunnusta Somalimaata itsenäiseksi valtioksi.

– Se onkin laaja kysymys, että millainen Somalian valtion rakenteen pitäisi tulevaisuudessa olla. Nyt on laaja yhteisymmärrys siitä, että kehitetään liittovaltion rakenteita, mikä tarkoittaa myös Somalian keskushallinnon rakentamista”, toteaa Suomen Nairobin-suurlähetystön Somalia-tiimin vetäjä Toni Sandell.

Suomen Nairobin-suurlähetystön Somalia-tiimin vetäjä Toni Sandell. Kuva: Yle

Somalimaa on alueella tärkeä esimerkki. Sen naapurimaat Etiopia, Eritrea ja Djibouti eivät ole ikinä onnistuneet järjestämään vapaita vaaleja.

– On kaksi syytä, miksi onnistuimme järjestämään koko Itä-Afrikan historian vapaimmat vaalit. Yritimme ratkaista kaikki meidän klaanien, uskontojen ja politiikan väliset ristiriidat itse, emmekä jääneet odottamaan ratkaisua kansainväliseltä yhteisöltä. Voin väittää, että osasyy on myös se, että olen itse tuonut suomalaisen poliittisen ajattelutavan Somalimaan poliittiseen kulttuuriin. Olenhan SDP:n jäsen, painottaa Faisal.

Abdirahmaan ja Faisal syntyivät samassa paikassa Somalimaassa, kuuluvat samaan klaaniin ja tulivat Suomeen samaan aikaan. He palasivat yhtä aikaa Somalimaahan ja tekivät yhteisen vaalikampanjan vuonna 2010, kunnes Irro perusti oman puolueensa vuonna 2012. Tällä hetkellä he ovat kaksi seuratuinta ehdokasta presidentinvaalitaistelussa Somalimaassa.

– Täältä Somalimaan alueelta on lähtenyt Suomeen paljon ihmisiä. Se on tietysti hieno asia, että löytyy suomalaisia ehdokkaita vaaleihiin, sanoo Toni Sandell.

WALI HASHI, HARGEISA

Juttua korjattu 13.11. klo 9.25: Korjattu Toni Sandellin tehtävänimike oikeaan muotoon ja tarkennettu, että hän tarkoittaa Somalian liittovaltion rakenteiden kehittämistä.