1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libanon

Libanonin pääministeri vakuuttaa, ettei ole vankina Saudi-Arabiassa – voisi vielä perua eronsa

Libanonin pääministeri Saad Hariri sanoi televisiohaastattelussa aikovansa palata kotimaahan muutaman päivän kuluttua.

Libanon
Libanon pääministeri Saad al-Hariri
Libanonin pääministeri Saad Hariri ilmoitti yllättäen erostaan 4. marraskuuta 2017.Wael Hamzeh / EPA

Libanonin eronnut pääministeri Saad Hariri sanoo aikovansa palata Libanoniin muutaman päivän sisällä. Hän vakuutti myös, ettei ole vankina Saudi-Arabiassa.

– Olen vapaa täällä. Jos haluan matkustaa huomenna, voin tehdä sen, Hariri vakuutti omistamansa Future TV-kanavan haastattelussa.

Hariri matkusti viime viikon lauantaina yllättäen Saudi-Arabiaan ja ilmoitti siellä eroavansa virastaan. Haastattelu oli ensimmäinen, jonka Hariri on antanut ilmoituksensa jälkeen.

Libanonissa on epäilty, että Hariria aiemmin tukenut Saudi-Arabia pakotti hänet eroamaan ja pitää häntä vankina. Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman aloitti maassaan laajat puhdistukset vain päivää myöhemmin.

Hariri sanoi haastattelussa, että eropäätös oli hänen omansa. Hän sanoi jättävänsä virallisen eroilmoituksen palattuaan kotimaahan. Eron voisi Haririn mukaan estää vain se, että Hizbollah-järjestö sitoutuisi puolueettomuuteen alueen kiistoissa.

Libanonia hallitsee Saudi-Arabian tukeman Haririn sunnalaispuolueen ja shialaisen Hizbollahin yhteishallitus. Hizbollah on taistellut Syyrian sodassa hallituksen puolella ja saa tukea Saudi-Arabian arkkiviholliselta Iranilta.

Lue myös:

Libanonin ympärillä kuohuu: Yhdysvallat varoittaa sodan lietsomisesta, Hizbollah lisää kierroksia

Libanonin tulenherkkä tilanne uhkaa kärjistyä – suomalaisjoukot edelleen rauhallisin mielin

Suomalaisprofessori Saudi-Arabian pidätyksistä: Voimakas varoitus maan eliitille

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi