Amnesty: Syyrian hallitus piirittää ja näännyttää siviilejä tahallisesti

Järjestön mukaan Syyrian hallitus on sopinut siviilien piirittämisestä kapinallisjoukkojen kanssa ja syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan eväämällä siviileiltä ruoan ja veden saannin.

Amnesty International
Syyrialaisia naisia ja lapsia Raqqasta pakenemisen jälkeen 12. lokakuuta.
Syyrialaisia naisia ja lapsia Raqqasta pakenemisen jälkeen 12. lokakuuta.Bulent Kilic / AFP

Syyrian hallituksen ja aseellisten kapinallisjoukkojen yhteiset sopimukset ovat pakottaneet näännyttämällä tuhansia ihmisiä pakoon kodeistaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Syyrian hallitus on Amnestyn mukaan piirittänyt siviilien asuinalueita ja käyttänyt näännytystaktiikkaa sodankäynnin välineenä konfliktin alusta asti.

Siviileiltä on evätty ruokaa, vettä, lääkkeitä ja muita perustarpeita. Lisäksi avustusjärjestöjen pääsy alueille on estetty. Amnestyn mukaan myös oppositioryhmittymät ovat estäneet siviilejä saamasta humanitaarista apua.

Amnestyn raportin mukaan häädetyt siviilit kertovat, että Syyrian hallituksen hyökkäykset piiritetyille aluille voimistuivat erityisesti juuri ennen pakkohäätöä.

Lisäksi Amnestyn analysoimien satelliittikuvien mukaan hyökkäyksiä tehtiin Aleppossa kaukana konfliktin eturintamasta, eikä lähellä ollut yhtään selvää sotilaallista kohdetta.

Järjestö vaatii Syyrian hallitusta varmistamaan, että piirityksissä ja pommituksissa kärsineet siviilit saavat palata koteihinsa turvallisesti.

Näännytyssopimukset osa sotastrategiaa

Amnestyn mukaan paikalliset sovintosopimukset ovat olleet keskeinen osa strategiaa, jolla Syyrian hallitus pyrkii kukistamaan sitä vastustavat aseelliset ryhmittymät. Sopimuksien solmimista ovat kuitenkin Amnestyn mukaan edeltäneet usein piiritykset, pommitukset ja pakkosiirrot.

Amnestyn mukaan myös kapinallisjoukkojen aseelliset ryhmittymät ovat syyllistyneet siviileihin kohdistuviin hyökkäyksiin.

Tuhannet ihmiset asuvat tilapäisissä leireissä, eikä hätäapu tavoita kaikkia. Amnestyn mukaan Syyriassa miljoonat ihmiset ovat humanitaarisen avun tarpeessa ja yli 500 000 siviiliä on edelleen loukussa piiritetyillä alueilla.

- Jos Syyrian hallitus ja opposition aseistetut ryhmät ovat vakavissaan sovinnon saavuttamisesta, niiden täytyy välittömästi lopettaa laittomat toimet, lakkauttaa piiritykset ja pysäyttää tuhansia saarrossa eläviä siviilejä vastaan tehtävät hyökkäykset, sanoi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimus- ja vaikuttamistyön johtaja Philip Luther tiedotteessa.

Järjestön tänään julkaisema raportti tarkastelee neljää paikallista sovintosopimusta, joiden yhteydessä on tehty ihmisoikeusloukkauksia. Tarkastelun kohteena olleet vuoden 2016 elokuun ja tämän vuoden maaliskuun välisenä aikana tehdyt sopimukset ovat johtaneet pakkosiirtoihin Darayan, al-Waerin, Madayanin Kefrayan ja Fouan alueilta.

Lähteet: Amnesty international, AFP, STT