1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Saudi-Arabia avaa Jemenin saartoa

YK ja avustusjärjestöt pelkäävät, että miljoonat jemeniläiset ovat vaarassa kuolla nälkään, elleivät Saudi-Arabia ja sen liittolaiset avaa Jemenin saartoa.

Jemeniläisiä miehiä jonottamassa tyhjien kaasutynnyrien kanssa Sanaassa. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Saudi-Arabian johtama sotilasliittouma lupaa aloittaa Jemenin saarron avaamisen vuorokauden kuluessa. Asiasta kertoivat saudivirkailijat YK:ssa.

Saudi-Arabian johtama liittouma sulki Jemenin kaikki ilma-, maa- ja meriyhteydet sen jälkeen, kun Jemenin huthi-kapinalliset olivat 4.11. ampuneet ohjuksen kohti Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin lentokenttää.

Sisällissodan runtelemassa Jemenissä miljoonat ihmiset ovat kansainvälisten avustusjärjestöjen avun varassa. YK ja avustusjärjestöt moittivat ankarasti saartopäätöstä, joka niiden mukaan jättäisi miljoonat jemeniläiset nälänhädän armoille.

Saarron avaaminen aloitetaan Saudi-Arabian tukeman hallituksen hallussa olevien satamien avaamisella, kertovat saudivirkailijat. Näitä satamia ovat Adenin, Mochan ja Mukalla satamat.

Kapinallisten hallussa on tärkeä Hodeidan satama. Saudit ovat syyttäneet Irania kapinallisten aseistamisesta sataman kautta.

Nyt Saudi-Arabia haluaa YK:n lähettävän valtuuskunnan Hodeidaan varmistamaan, että aseiden salakuljetus loppuu.

Lue lisää:

Saudiprinssi kahmii valtaa, kapinalliset ampuivat ohjuksella pääkaupunkiin

YK:n turvallisuusneuvosto: Saudi-Arabian liittouman avattava rajat avustuskuljetuksille