Analyysi: Saksan vihreät pääsevät hallitukseen polttamalla periaatteensa kivihiilen mukana – hallitustunnustelut tiivistyvät

Angela Merkel tahtoo hallitukselle sekä vihreiden että teollisuuden tuen, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio.

Saksan politiikka
Merkel ja Özdemir puhuvat toisilleen ilmeet vakavina.
Angela Merkel keskusteli vihreiden toisen puheenjohtajan Cem Özdemirin kanssa liittopäivien järjestäytymisistunnossa 24. lokakuuta.Jens Schlueter / EPA

*BERLIINI *Tänään maanantaina aukeaa Saksan hallitustunnustelujen viimeinen viikko. Keskusteluja vetävä kristillisdemokraattisen CDU:n johtaja Angela Merkel on luvannut, että tunnusteluvaihe on ohi torstaina ja sen jälkeen alkavat varsinaiset hallitusneuvottelut.

Panokset kovenevat ja tunnustelijajoukko tiivistyy. Kiperimpien teemojen kimppuun käydään nyt porukalla, jossa ovat mukana vain johtajat konservatiivipuolueista CDU:sta ja CSU:sta sekä liberaalipuolue FDP:stä ja vihreistä.

Kaikkien pragmaatikkojen kantaäiti Merkel summasi viikonloppuna kolme viikkoa kestäneet tunnustelut siten, että nyt on kartoitettu konservatiivien, liberaalien ja vihreiden erimielisyydet ja seuraavaksi on löydettävä kompromissit.

Tavoitteena on neljän puolueen Jamaika-koalitio. Nimi tulee siitä, että puolueiden värit – musta, keltainen ja vihreä – ovat samat kuin Jamaikan lipussa.

Kompromissien tiellä on vielä monta kiharaista mutkaa. Hiottavat erimielisyydet koskevat liikennettä, ilmastopolitiikkaa, maahanmuuttoa ja euroalueen asioita.

Pelissä on valtava määrä poliittisia intohimoja. Kasvojen menetys on itse kullakin alituisena vaarana.

FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner huomautti eilen, että he ja vihreät ovat jo tähän mennessä antaneet paljosta periksi, nyt on konservatiivien vuoro.

FDP on tunnustelujen aikana antanut myöten tiukimmista veronkevennysvaatimuksistaan. Puolue on myös taipumassa hyväksymään jonkinasteisen taloudellisen yhteisvastuun EU-maiden kesken.

Liberaalien tavoin myös hallitusvallasta haaveilevat vihreät on pantu luopumaan rakkaista opinkappaleistaan. Vihreät on löysännyt kantaansa uusien polttomoottoriautojen käyttöönoton kieltämisen suhteen. Ei ole enää kiveen kirjoitettu, että sen pitäisi tapahtua vuoteen 2030 mennessä.

Eikä kivihiilestä luopumisellekaan ole enää niin palavaa hoppua. Myös tässä viimeinen käyttöpäivä olisi ollut vuonna 2030, mutta nyt vihreiden kalenteri joustaa.

Tunnusteluvaiheen myöntymiset rassaavat vihreitä sisältä. Tunnustelut olivat vaikeat, hallitusneuvottelut ovat vaikeat ja kompromissien myyminen on työlästä vallankin vihreille.

Helppoa ei ole konservatiiveillakaan. Erityisesti CDU:n baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n rökäletappio ja yli kymmenen prosentin kannatuksen menetys liittopäivävaaleissa on syössyt puolueen puheenjohtajan Horst Seehoferin taistelemaan poliittisesta tulevaisuudestaan.

Oman jännityksensä hallitustunnustelujen viimeiselle viikolle antaa se, että samaan aikaan myös Bonnin ilmastokokous kääntyy loppusuoralle.

Merkel vaatii kansainvälisillä kentillä kaikkien sitoutumista Pariisin ilmastosopimukseen. Samaan aikaan kotimaassa ilmastotavoitteet karkaavat kauemmas.

Talous jatkaa kasvuaan, dieseliä ja hiiltä palaa ja hiilidioksidia tupruaa taivaalle ennätystahtiin. Saksa ei pääse tavoitteeseensa leikata kasvihuonekaasujen päästöjä 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Viikonloppuna konservatiivijohtaja Angela Merkelin muotoilu oli, että "Saksan tulee taistella ilmastonmuutosta vastaan ja leikata päästöjään tuhoamatta teollisuuden työpaikkoja".

Sanomattakin on selvää, että Saksan hallitusneuvotteluja käydään neljän puolueen sekä auto- ja energiateollisuuden kesken.

Siksi Merkel tarvitsee vihreät hallitukseen syömään sanansa. Ratkaisevaa on se, kuinka paljon ja millä hinnalla vihreät tahtovat hallitukseen.

Jos vihreät pitää kiinni periaatteistaan loppuun saakka, hallitusneuvottelut kariutuvat. Tällöin Saksaa saattaa hyvinkin odottaa uusintavaalit.