Trump keskusteli Filippiinien presidentin kanssa – Ihmisoikeuksista puhuttiin lyhyesti tai ei ollenkaan

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Flippiinien presidentin Rodrigo Duterten veristä huumesotaa.

Ulkomaat
Trump ja Duterte kättelevät. Miehillä on yllään vaaleat aasialaistyyppiset puserot.
Yhdysvaltain ja Filippiinien presidentit keskustelivat Manilassa ASEAN-kokouksessa.Athit Perawongmetha / Pool / EPA-EFE

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on käynyt keskusteluja Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten kanssa Manilassa Kaakkois-Aasian maiden Asean-kokouksen aikana.

Trumpin tiedottaja Sarah Huckabee Sanders sanoi, että keskustelussa sivuttiin lyhyesti ihmisoikeuksia, kun taas Duterten edustajan mukaan ihmisoikeuksia ei käsitelty.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Duterten kovaotteista huumesotaa, jossa poliisi on tappanut lähes 4 000 ihmistä. Lisäksi yli 2 000 ihmistä on kuollut huumeisiin liittyvissä rikoksissa, ja tuhannet kuolemat ovat edelleen selvittämättä.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama joutui asiasta sanaharkkaan Duterten kanssa, kun taas Trump kehui huhtikuisessa puhelinkeskustelussaan Duterten kanssa tämän tekevän loistavaa työtä.

Duterten tiedottaja Harry Roque sanoi, että laittomia teloituksia ei käsitelty Trumpin ja Duterten keskusteluissa Manilassa.

Sen sijaan Duterte selosti Trumpille pitkällisesti huumeiden vastaista politiikkaansa. Roquen mukaan Trump vaikutti arvostavan Duterten ponnisteluja.

Trump itse luonnehti suhdetta Filippiinien presidenttiin loistavaksi.

Duterten tiedottaja sanoi myös, että Trumpin ja Duterten suhde on lämmin, ystävällinen ja avoin. Tiedottajan mukaan presidenteillä on samanlaiset tuntemukset Obamasta.

Obama arvosteli Duterten hallinnon ihmisoikeusloukkauksia, mihin Duterte vastasi nimittämällä Obamaa huoranpenikaksi (son of a whore) (siirryt toiseen palveluun).

Räävittömistä puheistaan tunnettua Dutertea on myös kutsuttu idän Trumpiksi.

Duterte on usein kehuskellut ihmisten tappamisella, viimeksi Vietnamissa pidetyssä Aasian ja Tyynenmeren maiden huippukokouksessa viime viikolla.

– Tapoin jonkun jo 16 vuoden iässä. Oikean henkilön, rähinässä, se oli puukotus. Olin vain 16 vuotta. Siinä oli kyse vain yhdestä pahasta silmäyksestä, Duterte muisteli.

Lähteet: AFP, Reuters