Ympäristöjärjestöt vievät valtion oikeuteen – Norjan öljynetsintä Arktisella alueella voidaan kieltää

Ympäristöjärjestöjen mielestä uusia öljylähteitä ei enää pidä ottaa käyttöön varsinkaan herkällä arktisella alueella.

arktinen alue
Norja barentsin meri öljynporauslautta.
Norjalainen öljynporauslautta barentsinmerellä.Rob Arnold / AOP

Ympäristöjärjestöt Greenpeace ja Natur och ungdom ovat haastaneet Norjan valtion oikeuteen, kertoo ruotsalainen Dagens Nyheter -lehti..

Järjestöjen mukaan Norjan hallituksen päätös avata kaasun- ja öljynetsintä uusilla alueilla Barentsinmerellä rikkoo maan perustuslakia ja Pariisin ilmastosopimusta.

Norjan hallitus allekirjoitti 22. huhtikuuta 2016 kansainvälisen ilmastosopimuksen. Vain kuukautta myöhemmin maan hallitus antoi 13:lle energiayhtiölle luvan etsiä öljyä ja maakaasua uusilta alueilta Barentsinmerellä.

Greenpeace ja nuorten ympäristöjärjestö Natur och undom uskovat, että päätös sotii Norjan perustuslain 112. pykälää vastaan. Siinä taataan terveellinen ympäristö, jossa luonnon monimuotoisuus on suojattu. Luonnon resursseja käytetään harkitusti ja tulevien sukupolvien hyvinvointi turvaten.

Järjestöjen mielestä Norja ei voi samaan aikaan allekirjoittaa sopimusta, joka rajaisi ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen, ja ottaa käyttöön suuria määriä fossiilsia energiavaroja.

Oikeudenkäynnistä on tulossa näyttävä ja pitkäaikainen.

Norjan oikeistohallitus pitää oikeudenkäyntiä valtion varojen tuhlaamisena ja ajan haaskaamisena.

Yksi hallituksen pienistä tukipuolueista, liberaali Venstre tukee kuitenkin luontojärjestöjen tavoitetta. Myös maan suurin puolue, sosiaalidemokraatit, on asiassa jakautunut.

Norjan Greenpeacen edustaja Frode Pleym sanoo lehdelle, että kesällä julkaistun kyselyn mukaan valtaosa norjalaisista haluaa jättää osan Norjan omistamasta öljystä maan sisään ilmaston suojelemiseksi.

Jos järjestöjen vaatimus hyväksytään, tekisivät energiayhtiöt valtavan vahingonkorvausvaatimuksen Norjan valtiolle.