1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravitsemussuositukset

Sotkamo päätti tarjota voita ja kevytmaitoa lapsille – Nyt valtio jyrähti: "Lasten terveydellä ei pidä leikkiä"

Ravitsemissuositusten mukaan lapsille pitäisi tarjota margariinia ja rasvatonta maitoa.

Kuva: AOP

Valtion ravitsemusneuvottelukunta moittii Sotkamon kuntaa virallisten ravitsemissuositusten sivuuttamisesta.

Neuvottelukunnan tiedotteen mukaan Sotkamon kunnan ympäristö- ja tekninen lautakunta on päättänyt ravitsemussuositusten vastaisesta toimintamallista, kun se on päättänyt tarjota lapsille kunnan päiväkodeissa ja peruskouluissa voita ja kevytmaitoa.

Lautakunta päätti kiireellisesti ja ilman viranhaltijavalmisteluja voin ja kevytmaidon ottamisesta päiväkotien peruskoulujen valikoimaan syyskuun lopussa. Myöhemmin päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus, jonka olivat allekirjoittaneet Kainuun soten ravitsemusterapeutit, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon tulosyksikön päällikkö, neuvolalääkäri ja lastentautien apulaisylilääkäri.

Heidän mielestään voin ja kevytmaidon ottaminen vaihtoehdoksi valikoimiin päiväkodeissa ja peruskouluissa on ristiriidassa virallisten ravitsemissuositusten kanssa.

Lautakunta kuitenkin pitäytyi syyskuisessa päätöksessään. Lautakunta tukeutui kokouspöytäkirjan mukaan tutkimuksiin (siirryt toiseen palveluun), jotka ovat ristiriidassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositusten kanssa.

"Lapsi ei tarvitse kovaa, tyydyttynyttä rasvaa"

Ravitsemussuositusten mukaan päivähoidossa ja koulussa pitää tarjota päivittäin rasvatonta D-vitaminoitua maitoa juomaksi aterioilla. Suositusten mukaan lapsi, joka juo päivässä kolme lasillista rasvaisempaa eli kevytmaitoa saa päivässä voinapillisen verran enemmän energiaa, kuin lapsi, joka juo vastaavan määrän rasvatonta maitoa.

– Ylimääräisen energian karsiminen on tärkeää lasten lihavuuden vähentämiseksi, neuvottelukunta kertoo tiedotteessa.

Ravitsemussuositusten mukaan leipärasvaksi suositellaan taas margariinia, joka sisältää vähintään 60 prosenttia rasvaa ja tästä korkeintaan 30 prosenttia tyydyttynyttä rasvaa.

– Lapsi ei tarvitse maidon ja voin kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Kova rasva vaikuttaa epäedullisesti veren rasva-arvoihin, nostaen muun muassa haitallisen kolesterolin määrää veressä, neuvottelukunta lisää.

Mittava tieteellinen näyttö voita ja kevytmaitoa vastaan

Valtion ravitsemusneuvottelukunta muistuttaa, että kunnan lakisääteinen tehtävä on edistää asukkaidensa terveyttä ja hyvinvointia. Neuvottelukunnan mukaan lasten terveydellä ei pidä leikkiä.

– Kunnan tuottamien ruokapalveluiden tehtävä on tukea eri ikäryhmien hyvinvointia ja terveyden edistämistä. Erityisesti huomio on kiinnitettävä herkkiin kohderyhmiin, kuten lapsiin, muistuttaa ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Sebastian Hielm tiedotteessa.

Neuvottelukunnan mukaan kansalliset ravitsemussuositukset perustuvat yhteispohjoismaisiin suosituksiin. Niiden taustalla on mittava tieteellinen näyttö ja yli sadan tieteellisen asiantuntijan työ. Lähdeaineisto kattaa yli 2 300 tieteellistä julkaisua.

Lue myös:

Voita ja kevytmaitoa lapsille? Asiaa käsitellään Sotkamossa uudestaan: "Keskustelu pitää vielä käydä"