Ritva Viljasesta Vantaan uusi kaupunginjohtaja – Kuudes demaripomo putkeen

Ritva Viljanen (sd.) voitti Jukka-Pekka Ujulan (kok.). Valinta jatkaa pitkää demarijohtajien sarjaa Vantaalla.

Vantaa
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen
Ritva Viljanen aloittaa Vantaan kaupunginjohtajana alkuvuodesta 2018.Antti Kolppo / Yle

Vantaan uudeksi kaupunginjohtajaksi on valittu Ritva Viljanen. Viljanen voitti Porvoon kaupunginjohtajan Jukka-Pekka Ujulan maanantaina iltapäivällä järjestetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Äänestys pidettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Ritva Viljanen sai 38 ääntä ja Jukka-Pekka Ujula 28 ääntä.

RKP ja kokoomus ilmoittivat kannattavansa Ujulaa. Vihreät ja vasemmistoliitto antoivat tukensa Viljaselle hänen oman valtuustoryhmänsä sosiaalidemokraattien lisäksi. Demarit ovat Vantaan valtuuston suurin ryhmä 18 edustajallaan ja kokoomus toiseksi suurin 17 edustajallaan.

Perussuomalaiset, sininen valtuustoryhmä ja kristillisdemokraatit eivät ilmoittaneet, kumpaa ehdokasta tukevat. Myöskään keskusta ei antanut suoraa tukeaan kummallekaan ehdokkaalle, mutta puolueen edustaja Irja Ansalehto-Salmi totesi, että "meiltä ei tyhjiä ääniä tule".

Vantaan nykyinen kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd.) jättää tehtävänsä maaliskuussa 2018 jäädessään eläkkeelle. Nenonen on toiminut Vantaan kaupunginjohtajana alkuvuodesta 2012 lähtien. Hän sai kaupunginvaltuutetuilta vuolaita kiitoksia työstään.

Suomen neljänneksi suurimmalla kaupungilla Vantaalla on ollut sosiaalidemokraatti johtopaikalla lähes kolme vuosikymmentä. Ensi vuoden alkupuolella tehtävässän aloittava Ritva Viljanen on kuudes demaripomo putkeen.

Vankka tausta valtion- ja kunnallishallinnon johtajana

Ritva Viljanen on aiemmin toiminut muun muassa Helsingin apulaiskaupunginjohtajana ja sisäministeriön kansliapäällikkönä. Aiemmin hän on työskennellyt myös oikeus- ja valtiovarainministeriöissä.

Viljasen valttikortteina puheenvuoroissa pidettiin juuri vankkaa valtionhallinnon tuntemusta ja sitä, että hän on asunut Vantaalla peräti 35 vuotta. Myös pesti Helsingin apulaiskaupunginjohtajana ja sitä kautta yhdessä pääkaupunkiseudun kunnallishallinnon painavimmista tehtävistä laskettiin Viljasen eduksi.

Koulutukseltaan Vantaan tuleva kaupunginjohtaja on valtiotieteen maisteri ja oikeustieteen kandidaatti.

Valinnan alla eri valtuustoryhmien edustajat esittivät tukun toiveita ja vaatimuksia yhteistyöstä uuden kaupunginjohtajan kanssa.

Vantaan kaupunki on kysynyt myös asukkailtaan, millaisia odotuksia kaupunkilaisilla on uudelle kaupunginjohtajalle. Tässä joitain ominaisuuksia, joita kaupunginjohtajalla halutaan olevan: puolueeton, avoin, rehellinen, ahkera, "yhtä hyvä kuin entinen", hyvä talouden hallinnoija, kokenut, maanläheinen, nuoria ymmärtävä ja päätöksissään ihmiset huomioiva.

Viljasen vastaehdokas Jukka-Pekka Ujula ei ollut kokouksessa paikalla Porvoossa tapahtuneen pikkulapsen surman johdosta.