Nordea: Suomessa ei asuntokuplaa – Ja jos olisikin, se rajautuisi tietylle alueelle tai pieniin yksiöihin

Pääkaupunkiseudun muuta maata kalliimmat asunnot ovat pankin mukaan ongelma.

Asuntojen hinnat
Kerrostalo
Henrietta Hassinen / Yle

Asuntojen hintakuplasta ei ole merkkejä Suomessa, arvioi finanssikonserni Nordea tuoreessa Pohjoismaiden asuntomarkkinoita tarkastelevassa raportissa (siirryt toiseen palveluun).

Asuntokuplan riski on kuitenkin olemassa, mutta se on pankin mukaan hyvin rajattu.

– Mahdollinen hintakupla rajoittuisi vain jollekin tietylle alueelle tai esimerkiksi pieniin asuntoihin, eikä olisi valtakunnallinen. Monilla alueilla asuntojen hinnat ovat itse asiassa laskeneet suhteessa tuloihin ja markkinavuokriin, sanoo Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen tiedotteessa.

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja niiden kehyskunnissa keskimääräinen neliöhinta on vajaa 3 500 euroa. Lähes puolet suomalaisista asuu maakunnissa, joissa neliöhinta on keskimäärin alle 1 700 euroa.

Vaikka asuntojen hinnat ovat nousseet, ne ovat nousseet lähes kaikkialla samassa tahdissa kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen kanssa. Uudellamaalla hinnat ovat nousseet käytettävissä olevia tuloja nopeammin, mutta se ei vielä tarkoita asuntokuplaa, Sorjonen arvioi raportissa.

Velkaantuminen ei huolestuta

Pääkaupunkiseudun muuta maata kalliimmat asunnot ovat kuitenkin hänen mukaansa ongelma. Suurin osa uusista työpaikoista syntyy kasvukeskuksissa ja moni joutuu muuttamaan huomattavasti pienempään asuntoon kuin mihin muualla Suomessa olisi varaa.

Asuntojen hintojen kurissa pitäminen vaatii pankin mukaan riittävää uudisrakentamista.

Suomalaisten velkaantumisesta pankki ei ole huolissaan. Velkaa on vähän verrattuna muihin Pohjoismaihin ja asuntovelkaa on vain kolmanneksella kotitalouksista. Lisäksi kotitalouksilla on myös varallisuutta, esimerkiksi osakesijoituksia ja kiinteistöjä.

Jonkun verran pankkia huolestuttavat kuitenkin asunto-osakkeiden omistajien kasvaneet yhtiölainat.

Toisin kuin kotitalouksien ottamissa asuntolainoissa, yhtiölainojen kohdalla pankki ei pysty tarkastelemaan asiakkaan maksukykyä ja riskejä yhtä tarkkaan, arvioi Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller tiedotteessa.

Lue myös:

Pois alta, yhtiölaina kaatuu – Voiko naapurin velka rysähtää niskaan?

Jo 20 000 kotitaloutta jättää asuntolainansa lyhentämättä – kulutus kasvaa nopeammin kuin tulot