1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Janne Kataja: Uskallan väittää, että Riihimäellä säilyy ammattiteatteri

Työryhmä etsii Riihimäen Teatterille uutta toimintamallia. Janne Kataja ja Aku Hirviniemi ovat mukana.

Janne Kataja kertoi Riiihimäen Teatterista myös Puoli seitsemän -ohjelmassa. Kuva: Puoli seitsemän

Näyttelijä-juontaja Janne Kataja sanoo järkyttyneensä, kun hän kuuli säästösuunnitelmista, jotka voisivat johtaa Riihimäen Teatterin lakkauttamiseen. Uutinen järkytti riihimäkeläistä Katajaa siksi, että hän on henkeen ja vereen teatterimies. Mutta se ei ollut ainoa syy.

– Mielestäni lähiön ja kaupungin ero on se, että kaupungissa on hyvät kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut asukkaiden saatavilla. Niiden ympärille voidaan rakentaa muu elinkeino: ravintolat, vaatekaupat, pienet putiikit.

Hämmennys Riihimäen Teatterin ympärillä alkoi, kun Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko esitti oman talousarvioesityksensä kaupunginhallitukselle. Esityksessä säästöjä haettiin monelta suunnalta. Yksi keino oli leikata kaupungin avustusta teatterille.

Kaupunginhallitus keskusteli talousarviosta pitkään ja päätyi lopulta esittämään teatterin osalta valtuustolle, että teatterin avustusta ei leikattaisi vielä vuonna 2018. Ensi huhtikuuhun mennessä olisi kuitenkin löydettävä toimintamalli, joka toisi kaupungille tarvittavat säästöt jatkossa.

Valtuusto käsittelee talousarviota maanantaina 13. marraskuuta.

Luovuus tuo pelastuksen

Teatterin rahoituspohjaa ryhtyy ratkomaan työryhmä, johon tulevat edustajat Riihimäen Teatterista, Riihimäen Nuorisoteatterista ja Riihimäen kaupungilta. Lisäksi mukana ovat Janne Kataja ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

– Tarkoitus tällä työryhmällä on löytää sellainen malli, että Riihimäellä säilyy ammattiteatteritoiminta. Tässä uudessa työryhmässä jokainen meistä tuo sinne uusia ideoita ja ajatuksia, sanoo Kataja.

Katajan mukaan hän on Hirviniemen kanssa jo kehitellytkin yhtä ideaa, mutta ei vielä paljasta sitä.

– Uskon, että pelastuminen tulee sitä kautta, että ollaan luovia.

Uskon, että pelastuminen tulee sitä kautta, että ollaan luovia.

Janne Kataja

Katajan mielestä säästöjä syntyy muun muassa uuden tilaratkaisun myötä. Konkreettinen tilaehdotuskin on jo mielessä, mutta siitäkään Kataja ei vielä tarkempia tietoja hiisku. Työryhmä saa kuulla ideat ensin.

Sen verran Kataja kuitenkin paljastaa, että teatterin harjoitukset ja näytännöt voisivat olla eri paikassa.

Tilan lisäksi ratkaistavana on myös teatterin rahoitus. Nyt teatteria tukevat valtio ja kaupunki, mutta jatkossa mukana voisi olla myös joukkorahoitusta ja sponsoreita.

– Samalla tavalla kuin joillakin tv-ohjelmalla on pääyhteistyökumppani tai me teatterimieliset ja kulttuuri-ihmiset voidaan ihan hyvin 10–15 euroa vuodessa lahjoittaa joukkorahoituksena, Kataja muotoilee.

Jotta esimerkiksi joukkorahoittajia saataisiin lisää, silloin pitää myös monipuolistaa teatterin ohjelmistoa, Kataja jatkaa.

Yhteinen tahtotila olemassa

Vaikka Janne Kataja alussa olikin järkyttynyt teatteriin liittyvistä säästöehdotuksista, hän sanoo myös ymmärtävänsä kaupungin taloustilannetta.

– Toisessa kipossa ovat rahat, toisessa laskut. Jos laskuja jää, kun rahakippo on tyhjä, niin silloin ei olla balanssissa ja joitakin isoja leikkauksia on tehtävä.

Kataja on kuitenkin teatterin tulevaisuuden suhteen positiivisella miellellä.

– Uskallan väittää, että Riihimäellä säilyy ammattiteatteri, että tähän on yhteinen tahtotila. Uskon, että kun me saadaan työryhmä kasaan ja jokainen tuo omat esitykset, niin sieltä löytyy malli, millä me taataan, että Riihimäellä on ammattiteatteri vielä 15 vuoden päästä.

Janne Kataja puhui äskettäin Riihimäen Teatterista myös Yle TV1:n Puoli seitsemän -ohjelmassa.