EU asettaa Venezuelan aseidenvientikieltoon ja varautuu henkilöpakotteisiin

Unioni vaatii neuvotteluja opposition ja hallituksen välille. Venezuela on syvässä poliittisessa ja taloudellisessa kriisissä.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro kuvattuna kannattajiensa ympäröimänä Caracasissa 7. marraskuuta.
Venezuelan presidenttiä Nicolás Maduroa syytetään opposition tukahduttamisesta maassaan. Maduro kuvattuna kannattajiensa ympäröimänä pääkaupungissa Caracasissa 7. marraskuuta 2017.EPA

Euroopan unioni kieltää aseiden viennin Venezuelaan. Pakotteet koskevat aseita ja kalustoa, jota voitaisiin käyttää poliittisissa sortotoimissa.

Venezualan presidentin Nicolás Maduron hallintoa syytetään opposition ja median suitsimisesta.

EU katsoo, että viime kuun aluevaalit nostivat jännitteitä ja pahensivat kriisiä Venezuelassa. Mielipidemittaukset olivat ennustaneet oppositiolle vaalivoittoa, mutta julkistetut tulokset suosivat hallitsevaa sosialistipuoluetta.

Espanjan hallitus on pitkään vaatinut pakotteita presidentti Nicolás Maduron lähipiirin jäsenille, mutta EU ei vielä asettanut henkilöpakotteita Venezuelan hallinnon edustajille. EU varautuu tilien jäädytyksiin ja matkustuskieltoihin Venezuelan viranomaisia vastaan.

– Kaikki mitä teemme tähtää vuoropuheluun hallituksen ja opposition kesken demokraattisen ja rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi, Espanjan ulkoministeri sanoi.

Venezuela on syvän poliittisen ja taloudellisen kriisin kourissa. Oppositio syyttää presidentti Maduron ajavan maata diktatuuriin. Jyrkkä inflaatio ahdistaa venezuelalaisia, ja pulaa on sekä elintarvikkeista että lääkkeistä.

Venezuelassa aloitetaan tänään neuvottelut sijoittajien kanssa maata rasittavasta velkataakasta.

Presidentti Maduro on kutsunut Caracasissa pidettäviin keskusteluihin sijoittajia, jotka omistavat noin 60 miljardin dollarin eli noin 50 miljardin euron arvosta Venezuelan velkakirjoja.

Monet sijoittajat ovat kuitenkin ilmoittaneet jättävänsä kokouksen väliin Yhdysvaltain pakotteiden ja kokouksen tavoitteista vallitsevan hämmennyksen takia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters