Pieksämäen jättisatsaus kumisee tyhjyyttään – Veturitallit kaipaavat piristystä Pieksämäellä

Pieksämäellä 12 miljoonan euron satsaus ei vielä ole lunastanut paikkaansa pieksämäkeläisten kohtaamispaikkana.

Pieksämäki
Pieksämäen kaupungin elinkeinojohtaja Markus Vesterinen Veturitallien veturitorilla.
Elinkeinojohtaja Markus Vesterinen uskoo veturitorin vilkastuvan Prisman valmistumisen myötä.Esa Huuhko / Yle

Vanhojen veturitallien kunnostaminen ja veturitorin kattaminen maksoi Pieksämäellä muutama vuosi sitten noin 12 miljoonaa euroa. Vielä toistaiseksi satsaukselle ei ole saatu katetta, sillä ravinto- ja kahvilatilat ovat tällä hetkellä tyhjillään.

– Aikataulullisesti ollaan jäljessä siitä mitä olisi toivottu tähän viereen muun kaupallisen keskuksen rakentumista, ja se näkyy myös tässä. Silloin myös täällä on rauhallista kun vierellä ei ole sitä luontaista asiakasvirtaa työntävää voimaa. Arkipäivät ovat olleet haasteellisia, silloin täällä on aika rauhallista, toteaa Pieksämäen kaupungin elinkeinojohtaja Markus Vesterinen.

Hulppeissa tiloissa toimii tällä hetkellä ainoastaan terveys- ja liikuntapalveluja tarjoava yritys.

– Me olemme viihtyneet tässä hyvin, mutta kiva olisi, että tässä olisi vilskettä ympärillä. Kun tässä oli kahvila ja ravintola toiminnassa, niin täällä oli ihmisiä eri tavalla, toteaa Kunnonkeskuksen yrittäjä Jaana Leskinen.

Alunperin veturitallien kylkeen piti nousta kauppakeskus, mutta tuo hanke kuopattiin sinne halukkaiden yritysten puutteeseen. Torilta matkaa veturitalleille on parisataa metriä ja veturitalleista odotettiin kaupunkilaisten kohtaamispaikkaa, omaa olohuonetta.

Arkipäivät ovat olleet haasteellisia.

Markus Vesterinen

Tilat on kunnostettu viimeisen päälle ja kulissit on kunnossa, mutta kovin hiljaista katetulla veturitorillä arkipäivisin on.

– Pelkät tapahtumat kun on niin se ei saa ihmisiä liikkeelle muina aikoina, kun siellä on vaan tyhjät tilat, tuumii pieksämäkeläinen Jukka Jalkanen.

– Toivotaan, ja uskon että kun marketti valmistuu, niin veturitallit vilkastuu, puntaroi puolestaan Tarja Kolehmainen.

Pieksämäen Veturitallit.
Kalliilla remontoidut veturitallit ovat kärsineet käytön puutteesta. Esa Huuhko / Yle

Paraikaa Osuuskauppa Suur-Savo rakennuttaa veturitallien yhteyteen Prismaa, ja olisi ollut valmis tuomaan ravintolapalvelunsakin veturitalleille. Marketin on määrä valmistua vuoden päästä, mutta veturitallien ravintolapalveluiden kohtalo on vielä auki, sillä Pieksämäen päättäjät äänestivät jo kertaalleen Suur-Savon suunnittelemaa ravintolamaailmaa vastaan. Neuvottelut Pieksämäen kaupungin ja Osuuskauppa Suur-Savon välillä kuitenkin jatkuvat edelleen. (siirryt toiseen palveluun)

– Nämä veturitallit ovat osa Pieksämäen keskustan kehittämistä, ja tuohon viereen nousevasta Prismasta tulee Pieksämäen suurin liikerakennus. Me uskomme, että näiden kaupallisten palveluiden kehittäminen tässä myös jatkuu, jolloin kahvila- ja ravintolapalveluille on kysyntää, toteaa elinkeinojohtaja Markus Vesterinen.

Vanha veturipilttuu Pieksämäellä
Veturitallien kunnostaminen käynnistyi syksyllä 2013.Pieksämäen kaupunki

Katot vuosivat vettä ja ikkunat oli rikottu.

Markus Vesterinen

Valtionrautateiden Pieksämäen varikko perustettiin yksipilttuisena vuonna 1889. Enimmillään veturipilttuiden määrä oli vuonna 1975, jolloin Pieksämäen varikolla oli 27 veturipilttuuta, tuolloin Pieksämäen varikolla oli kaikkiaan 570 työntekijää.

Vetureita Pieksämäen varikon kirjoilla enimmillään 123 vuonna 1965. Toiminta varikolla lakkasi vuonna 1987, jolloin VR rakensi uuden varikon Tahiniemeen.

Vanhan varikon kunnostustyöt käynnistyivät syksyllä 2013.

– Kun katsotaan vuosia taaksepäin niin tämä oli unohdettu paikka. Katot vuosivat vettä ja ikkunat oli rikottu. Nyt kun tätä katsotaan, niin onhan tämä aika mahtava paikka, toteaa elinkeinojohtaja Markus Vesterinen