1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu- ja liikuntaseurat

Urheiluseuroissa talkoointo takkuaa ja vapaaehtoisista on pulaa – "Jos poistetaan puolet seuroista kartalta, mitä tapahtuu lasten liikkumiselle?"

Vapaaehtoisten saaminen seuratoimintaan on yhä hankalampaa, ja siksi urheiluseurat ovat joutuneet miettimään uusia yhteistyökuvioita.

urheilu- ja liikuntaseurat
lapset pelaavat jalkapalloa
Heikki Kiseleff / Yle

Vaikka lahtelaisten urheiluseurojen ryhmissä riittää harrastajia, seuroissa ollaan väsyneitä.

Toiminnan pyörittämiseen ja talkoovoimin tehtävään varainkeruuseen ei meinaa löytyä väkeä. Talkootoiminta on hiipunut ja käynyt liki mahdottomaksi.

– Varojen keruu on muuttunut entistä työläämmäksi. Jos etsin seuralle talkootöitä, joudun tekemään ne itse, Lahden Kalevan Late Nurminen huokaa.

– Monessa seurassa tekijöitä on vähän. Paljon kiitoksia työstä ei kenellekään jaeta. Esimerkiksi hallituksiin ja ikäluokkien vastaaviksi joudutaan valitsemaan ihmisiä puoliksi väkisin, jalkapalloseura FC 69:n hallituksen jäsen Arto Viljanen sanoo.

Seurojen mukaan ilman talkoita jäsenmaksut nousisivat moninkertaisiksi.

– Jos halutaan pitää harrastusmaksut kohtuullisena, täytyy mukana olla talkootoimintaa tai varojen keruuta yrityksiltä. Se on tänä päivänä entistä haastavampaa.

Lahtelaisseuroissa onkin pelkona, että urheiluseurat kuihtuvat.

– Pahin pelko on se, ettei meillä ole kymmenen vuoden päästä läheskään samaa määrää toimivia urheiluseuroja, Kuusysin Viljanen sanoo.

Seurojen mukaan tämä näkyy harrasteliikunnan tarjonnassa. Pelkona on, että nuoret jäävät harrastusten ulkopuolelle.

– Jos poistetaan puolet seuroista, mitä tapahtuu lasten, nuorten ja miksei vanhempienkin liikkumiselle? Kalevan Nurminen miettii.

Tilanne ei kuitenkaan ole seuroissa uusi, sanoo Suomen Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja. Hän rauhoittelee lahtelaisseurojen synkkiä tulevaisuudennäkymiä.

– Luulen, että murhe on turha. Seuratasolla on aina ollut nämä kaksi isoa ongelmaa: seuroilla ei ole rahaa ja tekijöistä on pulaa. Jotenkin asiat on seuroissa kuitenkin aina ratkaistu, ihmisiä ja rahaakin on löytynyt, Alaja sanoo.

lapset taitoluistelevat
Heikki Kiseleff / Yle

Urheiluseurojen tulisi lisätä uudenlaista yhteistyötä ja ryhtyä yhä painokkaammin tarjoamaan harrasteliikuntaa kaikenikäisille, sanoo asiantuntija Alaja.

– Seurat vasta opettelevat, miten liikutetaan aikuisväestöä ja miten heille tarjotaan palveluja. Uskon, että siinä on seuratoiminnalle paljon mahdollisuuksia.

Lahdessa seurat ovat ryhtyneet yhteistyöhön. Kuusysi, Lahden Kaleva, Lahden hiihtoseura ja Lahden taitoluistelijat ovat alkaneet suunnitella alueen seurojen kesken uusia kuvioita.

– Meillä ei ole vielä mitään ratkaisuja. Nähdään, että toimintaa yhdistämällä esimerkiksi talkootyössä saadaan aikaiseksi ryhmä, joka on tarpeeksi vakuuttava, ja joka pystyy toteuttamaan isojakin talkoohankkeita, Kuusysin Viljanen kertoo.

Valmentajat jakoon

Seurat pohtivat myös, millaista hallinnollista yhteistyötä ne voisivat tehdä. Uutena ajatuksena on noussut esiin eri lajien välinen valmentajayhteistyö.

– Monet valmentajista ovat yksin. He puurtavat halleissa ja kentillä aika itsenäisesti. Lajien välinen valmennus olisi rikkaus, ja monet harrastajat hyötyisivät siitä, että olisi tarjolla erilaisia oheisharjoitteita, Lahden taitoluistelijoiden Virpi Hurri sanoo.

Jalkapalloilijoilla on jo ideoita yhteistyöhön.

– Me haluaisimme, että pienet kuusi- ja seitsemänvuotiaat lapset liikkuisivat lähellä kotiaan. Meillä on aika hyvä kaupunginosatoiminnan malli, jota voidaan tuoda muillekin seuroille. Voisimme hoitaa yhden treenin viikossa ja muuta lajit hoitaisivat viikon muut päivät. Niin saataisiin salivuorot ja resurssit parhaaseen käyttöön ja lapset harrastamaan monipuolisesti, FC Kuusysin valmennuspäällikkö Sami Karvonen kertoo.

Lue seuraavaksi