1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työaika

Voiko nyt jo lähteä töistä kotiin? Kahdeksantuntinen työpäivä nolotti innokkaimpia työläisiä sata vuotta sitten

Historiallinen päätös tehtiin yön pimeinä tunteina suurlakon pysäytettyä Suomen. Kahdeksan tunnin jaksotus vakiintui arkirytmiksi, joka ei ole sataan vuoteen paljoa muuttunut.

työaika
Yle Uutiset Pirkanmaa: Kahdeksantuntinen 100 vuotta
Yle Uutiset Pirkanmaa: Kahdeksantuntinen 100 vuotta

Laki kahdeksantuntisesta työpäivästä hyväksyttiin eduskunnassa sata vuotta sitten, 16.11.1917. Porvarienemmistöinen eduskunta pelkäsi vallankumousta, eikä vaihtoehtoja hyväksymiselle enää ollut – työväestö oli aloittanut suurlakon ja torit täyttyivät mielenosoittajista. Päätös tehtiin kello yksi yöllä.

Kahdeksantuntinen työpäivä oli ollut työväenliikkeen ykköstavoitteena kunnallisen äänioikeuden ohella koko 1900-luvun ajan. Vuoden 1917 kuohuissa tavoitteet toteutuivat.

– Tässä vaiheessa pelättiin, että Suomessa tapahtuu samanlainen vallankaappaus kuin mikä Pietarissa oli juuri tapahtunut. Työväestön vaatimuksiin oli syytä taipua, sanoo Työväenmuseo Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio.

Paikallisten lakkojen seurauksena teollisuudessa työaikoja oli jo lyhennetty keväästä alkaen. Maaseudulla lakkoilu johti välien kiristymiseen ja ensimmäisten aseellisten järjestyskaartien perustamiseen.

Tampereen Finlaysonilla riemuittiin työajan lyhenemisestä, kun jo neljältä pääsi töistä. Kalle Kallion mukaan työntekijöiden joukossa oli niitäkin, jotka epäröivät kotiinlähtöä.

– Joitakin vähän nolotti se, että kuinka tässä nyt näin päästään. Joko saadaan mennä kotiin, ja kuinka tästä on yhtä äkkiä tullut niin tavattoman helppoa tästä elämästä?

Katso lisää kahdeksantuntisesta työpäivästä jutun pääkuvasta aukeavasta videosta, joka löytyy myös Yle Areenasta.

Lue seuraavaksi