Ruotsissa yritetään sopia matalapalkoista – Väliaikainen sopimus koskisi uusia maahanmuuttajia

Sopua työmarkkinakeskusjärjestöjen välillä odotetaan lähiaikoina. Osa työntekijäliitoista vastustaa suunnitelmia.

Palkka ja työsuhde-edut
Ruotsi maahanmuuttajat.
Julia Waeschenbach / AOP

Ruotsin työmarkkinakeskusjärjestöt yrittävät sopia matalammista palkoista uusille maahanmuuttajille.

Työntekijäkeskusjärjestö LO:n ja Ruotsin työnantajajärjestön arvellaan pääsevän sopuun asiasta lähiaikoina. Työntekijäkeskusjärjestö LO joutuu vielä hyväksyttämään sopimuksen jäsenliitoissa, joista osa suhtautunut asiaan torjuvasti.

Keskusjärjestöjen sopimus koskisi nuoria alle 25-vuotiaita uusia maahanmuuttajia, jotka ovat olleet työttöminä kuusi kuukautta ja sitä vanhempia, joiden työttömyys on kestänyt vuoden.

Sopimuksella pyritään vauhdittamaan uusien maahanmuuttajien työllistymistä ja luomaan heille pysyviä työpaikkoja.

Noin 800 euron ensipalkkaan yhdistettäisiin valtion tuki, jotka yhdessä vastaisivat alan matalinta palkkaa verojen jälkeen. Palkka ja tuki olisivat verottomia.

Matalampaa palkkaa voisi maksaa kaksi vuotta ja kaiken kaikkiaan keskusjärjestöjen sopimuksen on tarkoitus olla voimassa viisi vuotta. Jos järjestöt pääsevät sopuun asiasta, tekee hallitus päätöksensä sopuun liittyvistä tukimalleista.

Maahanmuuttajien matalapalkat ovat olleet poliittisen väittelyn aihe Ruotsissa pitkään. Porvaripuolueet ovat vuosia esittäneet maahanmuuttajien heikon työllistymisen ratkaisuksi erilaisia malleja matalapalkkasopimuksista.

Työmarkkinakeskusjärjestö LO ilmoitti keväällä yllättäen olevansa halukas neuvottelemaan asiasta.

Ruotsin talouden kasvaessa työllisyys on kohentunut. Työttömyys on tuoreiden lukujen mukaan pudonnut 7,4 prosenttiin, mutta maahanmuuttajien työttömyys on 22,1 prosenttia eli pysynyt moninkertaisena muuhun väestöön verrattuna.

Uusien maahanmuuttajien työllistyminen vie tilastojen mukaan keskimäärin yhdeksän vuotta.

Ruotsissa on eduskuntavaalit ensi vuonna.