1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puukotus

Lapsen puukotus Porvoossa herättää surua ja suuttumusta – "Sympatiat ovat menehtyneen lapsen äidin puolella"

Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystys tarjoaa kriisiapua Porvoon traagisen aamun johdosta. Soittoja on tullut kautta maan.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Maanantai alkoi järkyttävällä tavalla Porvoossa tänään, kun kolmevuotiasta lasta puukotettiin kuolettavasti. Poliisi epäilee tekijäksi lapsen isää. Puukotus tapahtui Lyseon leikkipuistossa.

Tapahtumalla oli useita silminnäkijöitä.

Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystys tarjosi aamulla kriisiapua tapahtumapaikalla. Nyt kriisityöntekijät voi tavoittaa Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystyksen ja turvakodin toimitiloista keskustassa. Lisäksi kriisiapua annetaan puhelimitse.

Porvoon kaupungin johtavan sosiaalityöntekijän Krista Lyyran mukaan soittoja on tullut ympäri Suomea, koska järkyttävä uutinen levisi nopeasti laajalle koko maassa.

– Ihmiset ovat järkyttyneitä, epäuskoisia ja vihaisia. Kyseessä on pieni lapsi, joka on ollut uhrina. Se on niin vastoin meidän yleistä oikeuskäsitystämme, että se herättää hyvin vahvoja tunteita. Ihmisten sympatiat ovat menehtyneen lapsen äidin puolella.

Kenenkään ei tarvitse miettiä, että jos minä olisin tehnyt jotain toisin, niin olisiko tilanne ollut erilainen.

Porvoon johtava sosiaalityöntekijä Krista Lyyra

Kriisiapua on annettu myös surullisen tapahtuman silminnäkijöille. Lyyra kuvailee heidän olevan järkyttyneitä, vihaisia ja epäuskoisia.

– Yleensä silminnäkijöille tulee ajatus, että mitä minun pitäisi tehdä. Nyt kun poliisit olivat paikalla nopeasti, niin sellaisia tunteita ei ole ihmisille tullut. Kukaan ei olisi pystynyt auttamaan tai estämään. Kaikki ovat tehneet voitavansa.

– Kenenkään ei tarvitse miettiä, että jos minä olisin tehnyt jotain toisin, niin olisiko tilanne ollut erilainen, Lyyra lisää.

Lyyran mukaan on tervettä ja normaalia, että traagisen aamun tapahtumat herättävät ihmisissä voimakkaita tunteita. Tärkeää on jollain tavalla, esimerkiksi puhumalla, käsitellä asia.

– Reaktiot voivat olla ihan fyysisiä. Voi tulla päänsärkyä, huonovointisuutta tai palelua, jos kokee, että tämä koskettaa jostain syystä omaa elämää.

Porvoon sosiaalipäivystys on ollut yhteydessä myös läheisiin kouluihin, joissa kuraattorit, terveydenhoitajat ja psykologit ovat valmiita keskustelemaan oppilaiden kanssa suru-uutisesta.

Eihän kenenkään pitäisi joutua tällaista kokemaan. Kyllä tämä vetää sanattomaksi.

Jukka-Pekka Ujula, Porvoon kaupunginjohtaja

Myös Porvoon kaupunki on esittänyt surunvalittelunsa kaikille niille, joita tapaus on koskettanut. Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kertoi itsekin järkyttyneensä tapahtumista, kun hän kuuli niistä.

– Kyllähän tällaiset tapahtumat ovat aivan järkyttäviä. Olo on aivan uskomaton siinä mielessä, että eihän kenenkään pitäisi joutua tällaista kokemaan. Kyllä tämä vetää sanattomaksi.

Porvoon kaupungin ja Porvoon suomalaisen seurakunnan kriisipiste avautui kello 15 seurakuntakodissa, osoitteessa Lundinkatu 5.
Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystyksen kriisiapua saa numeroista 040 517 4194 ja 040 861 1663.

Lisätty 13.11. 16:49 Porvoon kaupunginjohtajan kommentti.