1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saamelaiskäräjälain uudistaminen käynnistyy – "Kaikilla suuret odotukset"

Tiistaina päättyy parin vuoden odotus kun Saamelaiskäräjät ja eduskunta aloittavat saamelaiskäräjälain uudistustyön. Oikeusministeriön demokratia-, kieli-, ja perusoikeusasioiden yksikön johtaja toivoo, että toimikunta pääsisi aloittamaan työnsä pikemmiten.

Kuva: Sara Wesslin / Yle

Oikeusministeriö on asettanut toimikunnan, jonka tehtävänä on valmistella saamelaiskäräjistä annetun lain uudistamista. Toimikunnan työ perustuu perusoikeuksiin, muihin perustuslain asettamiin velvoitteisiin ja Suomen kansainvälisiin ihmisoikeusvelvoitteisiin sekä YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistukseen.

Toimikunnan puheenjohtajana toimii korkeimman hallinto-oikeuden presidenttinä vuosina 1993–2012 toiminut oikeustieteen tohtori Pekka Hallberg.

Saamelaiskäräjien edustajina toimikunnassa ovat Tiina Sanila-Aikio (varajäsen Magga-Vars), Tuomas Aslak Juuso (varajäsen Pentti Pieski, Pieski on nimetty myös seurantaryhmään) ja Kalle Varis (varajäsen Pekka Sammallahti). Saamelaiskäräjien asiantuntija-esittelijäksi  on nimetty Oula-Antti Labba.

Saamelaiskäräjälakiehdotus pitää olla valmis puolen vuoden sisällä

Toimikunnan on määrä saada yksimielisen ehdotuksensa valmiiksi huhtikuun 2018 loppuun mennessä. Tarkoituksena on, että lakimuutokset tulevat voimaan hyvissä ajoin ennen vuoden 2019 saamelaiskäräjävaaleja.

Oikeusministeriön demokratia-, kieli-, ja perusoikeusasioiden yksikön johtaja Johanna Suurpää ei näe tiukkaa aikataulua ongelmana, sillä he ovat tehneet pohjatyötä jo edellisellä hallituskaudella.

– Meillä on nyt käytettävissä se työ, joka tehtiin viime hallituskaudella saamelaiskäräjälain uudistamiseksi yhdessä Saamelaiskäräjien kanssa, eli osittain sitä pohjatyötä on jo tehty.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio myöntää, että aikataulu on myös Saamelaiskäräjille haastava. Se on kuitenkin vain puheenjohtajan mukaan priorisointikysymys.

– Se merkitsee sitä, että joitakin töitä pitää asettaa etusijalle, ja kun kyse on saamelaiskäräjälaista, niin se on sellainen asia, jonka me varmasti laitamme etusijalle.

Oikeusministeriö pyysi Saamelaiskäräjiä ja eduskuntaryhmiä nimeämään ehdokkaansa toimikuntaan jo toukokuussa, mutta nimeämiset tehtiin vasta syksyllä. Sen vuoksi toimikunta pääsee aloittamaan työnsä vasta nyt.

– Kesti aikansa, ennen kuin me saatiin ehdotukset ja sovittua kaikista asioista, että siltä osin yritettiin tehdä tätä pohjatyötä sen verran hyvin, että on hyvät edellytykset käydä tätä työtä toimikunnassa, kertoo Suurpää.

Tavoitteena saada saamelaiskäräjälakiesitys tämän hallituskauden aikana valmiiksi

Oikeusministeriön demokratia-, kieli-, ja perusoikeusasioiden yksikön johtaja Johanna Suurpää iloitsee siitä, kun toimikunta vihdoin pääsee aloittamaan työnsä. Saamelaiskäräjälaki oli eduskunnan käsittelyssä jo viime hallituskaudella, mutta ehdotus saamelaiskäräjälaista vedettiin pois.

Suurpään mukaan kaikki odottavat, että saamelaiskäräjälaki valmistuu tämän hallituskauden aikana. Oikeusministeriö on työskennellyt asian eteen ja kauan.

– Kaikilla on varmaan nyt hyvä odotus siitä, että työ saadaan nyt vietyä loppuun, sillä viime hallituskaudella se jäi harmillisesti kesken.

Toimikunta kokoontuu ensimmäisen kerran huomenna tiistaina, 14. päivä marraskuuta. Suurpää toivoo, että he pääsisivät pikemmiten töihin.

– Olennaista olisi tietysti luoda pohjaa tälle työskentelylle, käydä läpi perustuslain ja kansainvälisen oikeuden lähtökohtia, ja keskustella toimikunnan työstä ja tulevasta työsuunnitelmasta, eli kun toimikunnan määrä-aika on niin lyhyt, niin pitäisi päästä nopeasti työhön kiinni, sanoo Johanna Suurpää.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio kertoo, että Saamelaiskäräjät aikovat painottaa etenkin saamelaisten oikeutta osallistua saamelaisia koskevien päätösten tekoon. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Myös Saamelaiskäräjien puheenjohtaja on ilomielin menossa ensimmäiseen kokoukseen.

– Menemme avoimin mielin, ja toivon, että koko tämä toimikunta tekisi töitä saamelaisten statuksen ja tilanteen parantamisen eteen. Meillä on hyvin vaikea ja herkkä tilanne täällä Suomessa, joten meidän täytyy olla valmiita tekemään töitä tilanteen parantamiseksi, mutta meidän täytyy myös muistaa, että saamelaiset ovat alkuperäiskansa, painottaa Sanila-Aikio.

"Tärkein saamelaisia koskeva laki"

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikiolle on suuret odotukset saamelaiskäräjälaista myös siksi, koska hänen mukaan se on yksi tärkeimmistä saamelaisia koskevista laeista Suomessa.

– Odotan, että tämä uudistaminen parantaisi tätä lakia, ja tämän lain myötä saamelaisten asema vahvistuisi.

Saamelaiskäräjät aikoo painottaa laissa erityisesti saamelaisten oikeuksia osallistua saamelaisia koskevien päätösten tekemiseen.

– Mehän tiedämme kuinka paljon Suomi on saanut kansainvälisiltä elimiltä kehoituksia parantaa saamelaisten tilannetta päätöksenteossa, ja minun mielestä se on yksi tärkeimmistä keskeisimmistä asioista tässä lakiuudistuksessa, sanoo Sanila-Aikio.

Uutista päivitetty 13.11. klo 15.15: Lisätty Johanna Suurpään kommentit.

Uutistä päivitetty 13.11. klo 15.57: Lisätty Tiina Sanila-Aikion kommentit.