Ilotulittamista ei kielletä ympäristösyistä – ”Pienhiukkasia pidetään erityisen haitallisina terveydelle” 

Vuoden 2015 ilotulitusten arvioitiin päästäneen ilmaan 78 tonnia pienhiukkasia. Se on niin vähän, ettei hallitus aio selvittää ilotulitusten ilmanlaatuvaikutuksia.

ilotulitukset
Ilotulitusta Senaatintorilla.
Kimmo Brandt / AOP

Paikalliset ilotulittamisen rajoitukset riittävät ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan vähentämään riittävästi ilotulitteista aiheutuvia pienhiukkashaittoja Suomessa.

”Ilotulitteiden aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen on kuitenkin lyhytaikaista ja toistuu harvoin. Vaikutus suurten kaupunkien ilmanlaatuun on kokonaisuutena ottaen vähäinen”, Tiilikainen vastasi kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassin (vihr.) kirjalliseen kysymyksen.

Yle uutisoi lokakuussa, että Saksan ympäristöviraston laskelmien mukaan uudenvuoden ilotulitteiden hiukkaspäästöt vastaavat noin 15 prosenttia liikenteen koko vuoden hiukkaspäästöistä.

Suomen ympäristökeskus antoi ympäristöministeriölle arvion, että vuonna 2015 ilotulitusten alle 2,5 mikrometrin kokoisten pienhiukkasten päästöt olivat noin 78 tonnia. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan Suomessa ei ole syytä käynnistää erillisselvitystä ilotulitteiden ilmanlaatuvaikutuksista.

”Pienhiukkasten kokonaispäästöt olivat 22 000 tonnia vuonna 2015. Ilotulitteiden osuus pienhiukkasten kokonaispäästöistä oli näin ollen vain noin 0,4 prosenttia”, Tiilikainen vastaa Hassille.

Haittaa 20–25 prosentille väestöstä

Uudenvuoden iltana ja yönä ilotulitteista aiheutuvat hiukkaspitoisuudet ylittävät monissa maailman kaupungeissa Maailman terveysjärjestö WHO:n asettamat vuorokautiset ohjearvot. Suomessa näin on käynyt vain pääkaupunkiseudulla.

”Pienhiukkasia pidetään erityisen haitallisina terveydelle, sillä ne pääsevät tunkeutumaan syvälle hengitysteihin”, Tiilikainen kirjoittaa.

Lyhytaikaiset korkeat pienhiukkaspäästöt pahentavat erityisesti astma- ja sydänsairauksista kärsivien oireita.

”Pienhiukkasille ja erilaisille ärsyttäville yhdisteille herkät väestöryhmät, joita ovat hengityselin- ja sydänsairaat sekä alle 5-vuotiaat lapset, muodostavat 20–25 % koko väestöstä.”

Perjantaina Hassin kirjalliseen kysymyksen vastannut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen katsoo, että tiedottamista ilotulitulitteiden ilmanlaatuvaikutuksista ja terveysriskeistä tulisi lisätä.

Kuntien ajalliset ja paikalliset rajoitukset ovat kuitenkin ministerin mukaan riittäviä toimenpiteitä ilotulitusten haittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.