1. yle.fi
  2. Uutiset

Aluehallintovirasto pitää kuria kiinteistönvälittäjille – kovat keinot käyttöön, jos asiakasta huijataan

Huolimattomuutta vai tahallista harhaanjohtamista? Lounais-Suomen aluehallintovirasto saa selvitettäväkseen vuosittain kymmeniä tapauksia, joissa asiakas on pettynyt kiinteistönvälittäjän toimintaan.

kiinteistönvälitys
Kerrostalo
Kare Lehtonen / Yle

Kiinteistönvälittäjien tekemistä epäillyistä huijauksista tulee vuosittain muutama kymmenen ilmoitusta Lounais-Suomen aluehallintovirastoon. Avi puuttuu epäilyihin herkästi, eikä epäröi jakaa varoituksia tai määräaikaisia toimintakieltoja.

Vakavimmissa tapauksissa seurauksena voi olla kiinteistönvälittäjän rekisteristä poistaminen.

– Sellaista ratkaisua ei ole jouduttu Lounais-Suomen avissa tekemään. Mutta jos toiminta on jatkuvasti lainvastaista, eikä se muuten korjaannu, olemme me valmiita käyttämään myös kovia keinoja, kertoo lakimies Heikki Tarvonen.

Ilmoituksia asiakkailta ja kilpailijoilta

Jos asiakas epäilee välittäjän toimineen epärehellisesti, voi hän lähettää aluehallintovirastoon selvityspyynnön joko kirjeellä tai nettilomakkeella. Avi neuvoo, millaisissa tapauksissa selvitys kannattaa laittaa vireille.

Osan ilmoituksista tekevät välittäjät itse. Koska ala huolehtii omasta maineestaan, ei epärehellisiä puuhia katsota läpi sormien.

– Avi tietää parhaiten, kuinka paljon ilmiantoja tehdään, mutta uskoisin, että kavereiden tekemisiä seurataan, toteaa Satakunnan kiinteistönvälittäjät -yhdistyksen varapuheenjohtaja Christer Vuorisalo.

Vuorisalon mukaan välitystoiminta on maakunnassa pääsääntöisesti varsin siistiä. Huono maine kantautuu nopeasti suusta suuhun, eikä töitä löydy, jos toimii eettisesti väärin.

Uskoisin, että kavereiden tekemisiä seurataan.

Krister Vuorisalo

Aluehallintoviraston valta pitää kiinteistönvälittäjät pienessä pelossa, koska tarkastus voi osua kohdalle koska vain. Käytännössä suurin osa kiinteistönvälittäjistä pitää avin toimintaa kuitenkin lähinnä omaa työtään tukevana.

– Avi tiedottaa meitä aina uusimmista vaatimuksista, koska laki muuttuu jatkuvasti. On erittäin hyvä, että se valvoo näiden vaatimusten toteutumista, Vuorisalo toteaa.

Välittäjä ei tiennyt kaavasta, ostaja pettyi

Harva välittäjä toimii tahallaan väärin. Virheitä syntyy lähinnä puhtaasta huolimattomuudesta.

Suurin osa aluehallintoviraston tietoon tulevista tilanteista liittyy tiedonantovelvollisuuden laiminlyöntiin tai myytävästä kohteesta annettuihin virheellisiin tietoihin. Esimerkiksi asunnon neliömäärät on voitu määritellä eri aikoina eri tavoin. Jos vuosien varrella on tehty remonttia, on välittäjän velvollisuus selvittää, onko remontti saanut rakennusvalvonnan hyväksynnän.

Avi kirjaa jonkin verran selvityspyyntöjä myös ostotarjousmenettelyyn liittyvistä virheistä. Välittäjä ei esimerkiksi muista ottaa tarjousta vastaan kirjallisena eikä pyytää siihen hyväksyntää kirjallisena.

Tämä on tyypillinen virhe, jossa välittäjä on toiminut huolimattomasti.

Heikki Tarvonen

Lounais-Suomen aluehallintoviraston lakimies Heikki Tarvonen muistaa muutaman vuoden takaa esimerkin, joka kuvaa käsiteltäväksi tulevia tapauksia hyvin. Silloin välittäjä oli esitellyt ostajaehdokkaalle asuntoa, josta aukesi upea näkymä Turun linnan suuntaan. Asiakas oli kysynyt välittäjältä pysyykö näkymä, vai aiotaanko eteen rakentaa jotain.

Tässä kohtaa välittäjän vastaus meni pieleen. Hän totesi, että ei siihen mitään rakenneta, kun ei siihen mitään mahtuisikaan. Todellisuudessa asemakaavassa oli jo vuosia sitten tehty päätös kerrostalosta, joka nousi pian kauppojen jälkeen näkymän eteen.

– Tämä on tyypillinen virhe, jossa välittäjä on toiminut huolimattomasti, eikä ole ottanut selvää kaavan sisällöstä.

Ostaja koki tiedolla olleen suuri vaikutus hänen ostopäätökseensä. Välittäjän toiminnassa oli tässä tapauksessa myös muita puutteita. Hän ei ollut esimerkiksi laatinut sopimusta kirjallisena.

Välittäjä sai avilta tilanteessa varoituksen.

Mahdollisten vahingonkorvausten selvittäminen ei kuulu aluehallintoviraston toimivaltaan. Niihin voi hakea apua kuluttajariitalautakunnasta tai käräjäoikeudesta.

Lue seuraavaksi