Maailman hiilidioksidipäästöt nousevat ensimmäistä kertaa vuosiin – "Tämä on suuri pettymys"

Tutkijoiden mukaan Kiina on suurin syyllinen hiilidioksidipäästöjen kasvuun.

ilmasto
Hiilivoimala Kiinassa.
Hiilivoimala Kiinan Jilinissä.AOP

Ihmisten tuottamat hiilidioksidipäästöt kasvavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa vuoden 2014 jälkeen. Päästöt lisääntyvät noin kaksi prosenttia, Global Carbon Project -tutkijaryhmä raportoi.

– Tämä on suuri pettymys, sanoo tutkimushanketta johtanut Corinne Le Quere East Anglian yliopistosta.

Tutkimuksen mukaansa suuri osa lisäpäästöistä on lähtöisin Kiinasta. Maa käyttää tänä vuonna hiiltä kolme prosenttia, öljyä viisi prosenttia ja maakaasua 12 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Intian hiilidioksidipäästöt ovat kasvamassa tänä vuonna kaksi prosenttia, kun viime vuonna ne kasvoivat 6,7 prosenttia. Yhdysvaltojen päästöt ovat hienoisessa laskussa.

"Taka-askel ihmiskunnalle"

Vuosina 2014–2016 hiilidioksidipäästöt eivät kasvaneet. Kiina leikkasi hiilivoiman käyttöä, ja maailmassa parannettiin energiatehokkuutta ja käytettiin yhä enemmän uusiutuvia energialähteitä.

– Päästöjen lisääntyminen kolmen vuoden tauon jälkeen on valtava taka-askel ihmiskunnalle, sanoo tutkimusta rahoittaneen Future Earth -järjestön johtaja Amy Luers.

Jo aiemmin on kerrottu, että hiilidioksidin määrä ilmakehässä on kasvanut viime vuosina ennätystahtia. Syynä on ihmisen toiminnan lisäksi El Niño -sääilmiö.

Päästöleikkaukset riittämättömiä

Aiempien tutkimusten mukaan hiilidioksidipäästöjen pitäisi kääntyä laskuun viimeistään vuonna 2020, jotta ilmaston lämpeneminen voisi pysyä alle kahdessa asteessa verrattuna esiteolliseen aikaan.

Pariisin ilmastosopimuksessa maailman valtiot päättivät pitää lämpenemisen juuri kahdessa asteessa ja lupasivat tavoitella alle 1,5 asteen lämpenemistä.

Tutkijoiden mukaan valtiot eivät ole tähän mennessä sitoutuneet riittävän suuriin päästöleikkauksiin. Saksan Bonnissa on paraikaa meneillään kaksiviikkoinen kokous, jossa neuvotellaan sopimuksen toimeenpanosta.

Lue myös:

Analyysi: Saksan vihreät pääsevät hallitukseen polttamalla periaatteensa kivihiilen mukana – hallitustunnustelut tiivistyvät

Hukkuvalla Tangierin saarella lähellä Washingtonia uskotaan Trumpiin ja Jumalaan, ei ilmastonmuutokseen – "Meistä voi tulla pakolaisia"

"Sääntökirja", yritykset ja tietysti Trump – mistä on kyse, kun merkittävä ilmastokokous alkaa?

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaa ennätystahtia – "Ilman nopeita leikkauksia lämpötila nousee vaarallisiin lukemiin"

Lähteet: AFP, AP