Herätys: Lapissa ulkoistetaan keskussairaala, kahdeksan tunnin työpäivä 100 vuotta, Ruotsi jalkapallon MM-kisoihin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Länsi-Pohjan keskussairaalan sisäänkäynti.
Jarno Tiihonen / Yle

Lapissa ulkoistetaan kokonainen keskussairaala

Perämeren rannikolla on päätetty Suomen historian suurimmasta sairaalapalvelujen ulkoistamisesta.

Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion valtuutetut päättivät maanantai-iltana muodostaa sote-yhteisyrityksen terveyspalveluyhtiö Mehiläisen kanssa. 15 vuoden sopimuksella ulkoistetaan koko Länsi-Pohjan keskussairaala eli myös erikoissairaanhoito.

Kahdeksan tunnin työpäivä täyttää 100 vuotta

Laki kahdeksantuntisesta työpäivästä hyväksyttiin eduskunnassa 16.11.1917. Historiallinen päätös tehtiin yön pimeinä tunteina suurlakon pysäytettyä Suomen. Kahdeksan tunnin jaksotus vakiintui arkirytmiksi, joka ei ole vuosisadassa paljoa muuttunut. Sata vuotta sitten osaa työntekijöistä nolotti lähteä kotiin jo neljältä.

nainen tehdassalissa
Yle

Osterivinokas matkaa merikontista huippuravintolaan

Ruokasienten kasvatus elää uutta tulemista. Erityisesti monet Suomessa asuvat ulkomaalaiset näkevät sienten kasvatuksessa liiketoimintamahdollisuuksia.

Yle vieraili Helsingin Hernesaaressa merikonttiin perustetulla osterivinokasviljelmällä. Sieltä myydään sieniä helsinkiläisiin huippuravintoloihin. Myös sienten kotikasvatus kiinnostaa. Kotikasvatusvinkkejä jaetaan innokkaasti netin sieniharrastusryhmissä.

Viljeltyjä osterivinokkaita. Sieniviljelyä konteissa.
Viljeltyjä osterivinokkaita.Mårten Lampén / Yle

Ruotsi jalkapallon MM-kisoihin

Ruotsi lunasti myöhään maanantai-iltana päättyneessä ottelussa kisapaikan jalkapallon MM-kisoihin. Nelinkertainen maailmanmestari Italia puolestaan jää MM-lopputurnauksen ulkopuolelle. Viimeksi näin on käynyt vuonna 1958.

Ruotsi pelaa ensi kesänä pidettävissä MM-kisoissa 12 vuoden tauon jälkeen.

Italia ja Ruotsi kentällä
Lehtikuva

Trump nimesi uuden suurlähettilään Suomeen

Trumpin ehdokas uudeksi Yhdysvaltain Suomen suurlähettilääksi on Robert Frank Pence. Senaatin on vielä vahvistettava nimitys, ennen kuin Pence voi astua virkaansa.

Pence ei tiettävästi ole sukua varapresidentti Mike Pencelle eikä hän ole tunnettu yhteyksistään Suomeen. CampaignMoney.com-sivuston mukaan Pence teki viime vuonna poliittisia lahjoituksia 383 000 dollarin edestä.

Sateita siellä täällä, lämpötila nollan tuntumassa

Sää jatkuu vaihtelevana. Ylen meteorologin mukaan sateita tulee päivällä pääosin pohjoisessa ja maan keskiosassa. Etelä- ja keskiosassa maata lämpötila on 0-4 asteen välillä. Pohjoisessa on muutama aste pakkasta. Lisää säästä yle.fi/saa.

Sääkartta
Yle