Hyppää sisältöön

"Väyrysen puolueen" kaksoisjäsenet ärsyttävät, mutta kukaan ei tiedä paljonko heitä on

Kansalaispuolueeseen on siirtynyt jäseniä eri puolueista, viimeisimmäksi omaan puolueeseensa pettynyt kokoomuslainen. Osalla jäsenistä on kahden puolueen jäsenyys, eivätkä suuret puolueet katso tätä hyvällä.

Kansalaispuolue on ollut puolueena toiminnassa kohta vuoden. Kuva: Kuvakaappaus kansalaispuolue.fi-sivustolta

Muutama viikko sitten sotkamolainen kokoomuksen Kainuun piirin varapuheenjohtaja ja Sotkamon kokoomuksen puheenjohtaja Petri Makkonen teki lopullisen päätöksen: kokoomus saa jäädä, hän siirtyy kansalaispuolueeseen.

Paavo Väyrysen ympärille syntynyt puolue viehätti Makkosta arvoillaan, mutta viimeisen sinetin päätökseen antoi puolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen, joka on kaksi kertaa ollut ehdolla (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat) keskustan puoluesihteeriksi.

– Kyllä Sami minut sai lähtemään mukaan. Olemme naapurikylistä kotoisin, tunteneet koko ikämme. Samin kanssa viime heinäkuussa tavattiin ja puhuimme muun muassa valtakunnan politiikasta.

Makkosen päätöksen taustalta löytyy toki muutakin kuin Kilpeläinen: kokoomus on hänen mukaansa mennyt koko ajan huonompaan suuntaan. Esimerkiksi syrjäkylien ja pienten maakuntien asiat tuntuvat jääneen unholaan, kun painopiste on suurissa kaupungeissa eli siellä, missä kannatus on suurin.

– Koen, että kaikilla puolueilla, perussuomalaisilla, keskustalla, kokoomuksella ja muilla, arvot ja teot eivät kulje käsi kädessä. Puhutaan kauniita, mutta tehdään toista, Makkonen toteaa.

Puhutaan kauniita, mutta tehdään toista.

Petri Makkonen

Makkonen on yksi kansalaispuolueen noin 30 asiantuntijajäsenestä. He ja parlamentaarikot, eli käytännössä Paavo Väyrynen, ovat puolueen jäseniä (siirryt toiseen palveluun) (Suomenmaa) ja käyttävät päätösvaltaa puolueen yleisissä kokouksissa. Loput jäsenistä ovat kannatusjäseniä, joiden joukkoon voi liittyä kuka tahansa. Puolueessa on noin 2 700 kannatusjäsentä.

– Meille tulee koko ajan eri puolilla Suomea uusia jäseniä. Kannatusjäsenten määrä on lisääntynyt viime aikoina selvästi, vaikka Paavo Väyrynen ei ole lähdössä presidentinvaaleihin puolueen ehdokkaana, vaan kansanliikkeen ehdokkaana. Suurin pomppaus tuli jo heinäkuussa, Kilpeläinen kertoo.

Jäsenmäärältään suurin puolueista (siirryt toiseen palveluun) (Savon Sanomat) on keskusta vajaalla 110 000 jäsenellä. Seuraavaksi suurimmat ovat SDP 40 000 ja kokoomus 33 000 jäsenellä. Luvut ovat viime vuodelta.

Poliittinen muutos

Petri Makkonen ei ole ajatustensa kanssa yksin. Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen näkee poliittisen muutoksen tapahtuvan. Itse asiassa se on hänen mielestään jo lähtenyt liikkeelle.

– Aika muuttuu. Väistämättä Suomessakin nykyiset puolueet ovat toimintatavoillansa, joissa puheet ja teot eivät kohtaa, tulossa tiensä päähän. Kansalaispuolueen ajatus on olla kansanliike, ihmisiä yhdistävä tekijä yli puoluerajojen. Tässä on rakentumassa isompi liikehdintä, Kilpeläinen toteaa.

– Pääsemme tekemään täysin uutta puoluetta, jossa arvot ja teot kohtaavat. Kun tehdään uutta, ei ole vanhoja asioita rasitteina. Uskon puolueeseen siirtyvän aika paljon ihmisiä, Makkonen jatkaa.

Kansalaispuolue on syntynyt Paavo Väyrysen ympärille. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm toteaa, että poliittinen kenttä muuttuu, eikä siltä muutokselta säästy kukaan.

– Niin uusien kuin vanhojen puolueiden toimintaa haastetaan tässä maailmassa. Esimerkiksi ihmisten osallistumismuotoja on mietittävä. Mutta mitään isompaa radikaalia liikehdintää en näe tapahtuvan. Enkä osaa sanoa mikä kansalaispuolueen rooli on.

Rönnholmin mukaan uudet puolueet ovat tervetulleita, sillä kilpailu piristää. Hän myös muistuttaa, että perinteisen puoluekentän ulkopuolelta voi tulla ilmiöitä tai henkilöitä, kuten vaikkapa kävi Ranskan presidentinvaalissa.

Poliittisen demokraattisen järjestelmän pysyminen on Rönnholmin mielestä tärkeää ja se, että ihmiset kokevat politiikan merkitykselliseksi.

– Ja olipa uusi tai vanha puolue, arvokkuus toiminnassa on tosi tärkeätä. Poliittinen toiminta johtaa päätöksiin, ja se ei saa olla mitään sekoilua.

Tähän mennessä kansalaispuolueeseen on siirtynyt jäseniä monista eri puolueista. Epävirallisen kyselyn mukaan puolueen kannatus- ja asiantuntijajäsenistä reilut 100 henkilöä oli ehdolla eri puolueiden listoilla kuntavaaleissa. Kansalaispuolue ei toimi paikallispolitiikassa.

Puolueeksi 15.12.2016 rekisteröidyn kansalaispuolueen ohjelma (siirryt toiseen palveluun) koostuu neljästä isosta teemasta: Suomen itsenäisen päätöksenteon turvaamisesta, EU-integraation vähentämisestä, vahvasta aluepolitiikasta sekä globaalista vastuusta siten, että he saavat apua, jotka sitä oikeasti tarvitsevat.

Kahden puolueen jäsenet

Vaikka Petri Makkonen erosi kokoomuksesta lähdettyään mukaan kansalaispuolueeseen, kaikki puolueen jäsenet eivät ole eronneet entisistä puolueistaan. Esimerkiksi seinäjokelainen kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus ei itse eronnut keskustasta, vaan hänet erotettiin. Puheenjohtaja Sami Kilpeläinen sekä Paavo Väyrynen ovat edelleen myös keskustan jäseniä.

– Olen pidättäytynyt kaikista tehtävistä, joita minulla on keskustassa ollut. Nuo tehtävät katkeavat ensi kesäkuussa puoluekokouksessa, ja en ole asettumassa uudelleen näihin tehtäviin, Kilpeläinen kertoo.

Puolueella ei ole juurikaan keinoja heidän erottamisekseen.

Jouni Ovaska

Esimerkiksi keskustassa kaksoisjäsenet aiheuttavat päänvaivaa. Puolueen säännöt yksiselitteisesti kieltävät olemasta toisen puolueen jäsen yhtäaikaisesti.

– Emme lähtökohtaisesti hyväksy tätä. Paikallisyhdistykset ovat erottaneet näitä henkilöitä, mutta on muutamia, joita paikallisyhdistys ei ole syystä tai toisesta erottanut. Puolueella ei ole juurikaan keinoja heidän erottamisekseen, toteaa keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Keskustalla ei ole mitään arviota siitä, moniko heidän jäsenistään kuuluu myös kansalaispuolueeseen. Myöskään kansalaispuolueessa ei ole tietoa kaksoisjäsenten määrästä.

Keskustan lisäksi esimerkiksi kannatukseltaan suurimpien puolueiden kokoomuksen ja SDP:n säännöt kieltävät jäsenensä olemisen kahdessa eri puolueessa yhtä aikaa.

Muita sotkamolaisia kansalaispuolueeseen?

Jää nähtäväksi, syntyykö Sotkamossa Petri Makkosen loikan myötä muutakin liikehdintää.

– Olen saanut paljon yhteydenottoja niin valtuutetuilta kuin muiltakin. Kiinnostusta aiheeseen kuulostaa olevan, mutta ei sen syvällisempiä keskusteluita ole kenenkään kanssa vielä käyty.

Makkosen siirtyminen kansalaispuolueeseen koetaan tärkeänä sekä puolueelle että kainuulaisille.

– Hän on suoraselkäisesti koko ajan puolustanut äänestäjien ja kainuulaisten asioita sekä vienyt niitä eteenpäin. Makkonen on nähnyt parhaan väylän viedä edustamiensa ihmisten ja alueen asiaa kansalaispuolueen kautta eteenpäin, Sami Kilpeläinen summaa.

Petri Makkonen on yksi kansalaispuolueen noin 30 asiantuntijajäsenestä. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Sotkamon kunnanvaltuustoon kokoomuksen riveissä päässyt Makkonen ei koe pettäneensä äänestäjiään. Hänen ajatuksensa eri asioista ovat edelleen samat ja hän seisoo yhä niiden takana.

– Olen kuntapolitiikassa aina sanonut, että siellä pitäisi ihmisten istua omalla nimellään, eikä minkään puolueen mandaatilla. Siellä ihmiset päättävät tavallisten ihmisten asioista, eivätkä mistään laajemmista valtakunnan asioista.

Makkonen ei ole päättänyt vielä, että lähteekö ehdolle tuleviin eduskuntavaaleihin vai ei. Sen hän kuitenkin toteaa, että jos hän lähtisi ehdokkaaksi ja olisi vielä kokoomuksen jäsen, hän tuskin pääsisi eduskuntaan.

– Kokoomuksen kannatus on täällä sen verran alhaista. Jos istuvat lähtevät ehdolle, niin on vaikea sanoa miten olisi käynyt. Luultavasti ei olisi ollut saumoja eteenpäin.

Korjattu 22.11.2017 klo 15.50: Korjattu puolueeksi rekisteröimisen ajankohta oikeaksi. Puolue on siis rekisteröity vuonna 2016, ei 2017.

.
.