Siilinjärvi maan pahin mopo-onnettomuuspaikka – tilannetta yritetään korjata asennekasvatuksen ja vanhempien avulla

Siilinjärvellä tapahtuu mopo-onnettomuuksia asukasmäärään suhteutettuna lähes kaksinkertaisesti muuhun maahan verrattuna.

mopot
Siilinjärven Ahmon koulun oppilaat Siiri Markkanen ja Juho Makkonen
Siiri Markkanen ja Juho Makkonen aikovat mopoilla läpi talven.Antti Karhunen / Yle

Pohjoissavolaisessa Siilinjärven kunnassa on viimeisten viiden vuoden aikana tullut poliisin tietoon yhteensä 22 mopo-onnettomuutta. Määrä ei vaikuta suurelta, mutta kunnan asukasmäärään suhteutettuna onnettomuuksia sattuu Siilinjärvellä lähes kaksinkertaisesti muuhun Suomeen verrattuna.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen mukaan onnettomuuksia tapahtuu todennäköisesti enemmänkin, sillä kaikki eivät tule poliisin tietoon.

Siilinjärven synkät tilastot löytyvät tuoreesta Ylä-Savon ja Siilinjärven kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmasta. Suunnitelmaan sisältyy toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään eri kunnissa tapahtuvia liikenneonnettomuuksia. Siilinjärvellä tavoitteena on vähentää mopo-onnettomuuksien määrää asennekasvatuksen avulla.

Yhtenä mahdollisena keinona ovat Liikenneturvan internetsivuilta löytyvät onnettomuustarinat (siirryt toiseen palveluun). Tarinoissa on kyse 2000-luvulla tapahtuneista todellisista onnettomuuksista, joiden tiedot ovat peräisin liikenneonnettomuustutkijalautakuntien aineistoista. Kaikissa tarinoissa mopoilija joko loukkaantuu tai kuolee.

Liian pelottavia tarinoita?

Onnettomuustarinat on tarkoitettu keskusteltaviksi luokassa opettajan johdolla. Oppilaat voivat silloin pohtia esimerkiksi sitä, miten onnettomuus olisi voitu välttää.

Mopolla aamulla kouluun tulleen siilinjärveläisen Siiri Markkasen mielestä tarinoiden käyttäminen koulussa voisi olla kaksipiippuinen juttu.

– Joitakin tarina saattaa pelottaa niin, että hän jättää sen jälkeen kokonaan ajamisen. Toiset taas voivat olla välinpitämättömiä siitä, miten voi käydä, kun ajaa vaarallisesti.

Valistuksen kohteena myös vanhemmat

Mopo löytyy myös Ahmon koulua käyvältä Juho Makkoselta. Hänen mielestään vastuu mopoilusta on myös vanhemmilla.

– Vanhemmat ovat saattaneet maksaa mopon ja kortin ja ostaa mopoon osia.

Vanhempien valistamiseen viitataan myös ELY-keskuksen liikenneturvallisuussuunnitelmassa. Mopoilu on suunnitelman mukaan tärkeä teema yläkouluikäisten vanhempien valistuksessa, ja esimerkiksi vanhempainilloissa on mahdollista näyttää Liikenneturvan tuottamia mopovideoita.

Ahmon koulun pihalla olevien nuorten mielestä kohderyhmä on oikea.

– Vanhemman esimerkki heijastuu vahvasti nuoreen ja tämän käytökseen, Juho Makkonen uskoo.

Siiri Markkanen on samaa mieltä.

– Jos asenne mopoja ja mopoilua kohtaan on oikea, sillä voi olla kauaskantoinen vaikutus siihen, miten nuori myöhemmin opettaa mopoilua ja liikenteessä olemista omille lapsilleen.