Tänään lapset pukevat vanhempansa – 5-vuotias Vili toimii usein äitinsä stylistinä

Annika Koskelan pojat valitsevat silloin tällöin äidilleen vaatteet ja asusteet töihin. Annoitko sinä lapsesi pukea sinut tänään? Millainen on lopputulos – lähetä kuva!

vaatteet
Vili Koskela tarkastelee äitinsä Annika Koskelan kaulakoruja
Viisivuotias Vili Koskela viimeistelee äitinsä Annika Koskelan asukokonaisuutta.Merja Siirilä / Yle

5-vuotias Vili tutkii innokkaasti äitinsä koruja. Sängyn päälle on jo valittu asukokonaisuus, johon kuuluu kirkkaan pinkit housut, tummansininen toppi, harmaa pusero ja turkoosi kietaisubolero. Vuorossa on asusteiden valinta. Kauaa ei mene, kun vaatteiden viereen on valikoitunut kahdeksan kaulakorua, seitsemän rannekorua ja kahdeksan sormusta.

– Eiköhän pian ala riittää. Äidiltä loppuu sormet kesken, äiti Annika Koskela naurahtaa.

Rintapieltä koristamaan stylistinä toimiva Vili valitsee oranssin, huovasta tehdyn rintakorun. Ja eihän kokonaisuudesta voi unohtaa myöskään huiveja. Niitä Vili valitsee kaksi kappaletta: violetin ja valkoisen.

Annika Koskela ja Vili valitsevat vaatteita
Annika Koskela ja Vili valitsevat vaatteitaMerja Siirilä / Yle

"Oli vähän joulukuusi-olo"

Tänään perjantaina vietetään kansainvälistä Anna lapsesi pukea sinut -päivää. Tarkoitus on antaa lapsen päättää vanhemman vaatteet töihin. Kuudetta kertaa vietettävä teemapäivä villitsee erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Tapahtuman Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun) teemapäivään ilmoittaa osallistuvansa reilu 4000 ihmistä. Kiinnostuksensa päivää kohtaan on ilmaissut 12000. Tapahtuman suojelijana toimii lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Seinäjokelainen Annika Koskela antaa poikiensa, Vilin ja tämän 7-vuotiaan isoveli Jessen pukea äitinsä satunnaisesti. Asukokonaisuudet ovat olleet Koskelan mukaan erittäin onnistuneita.

– Vaikuttaa siltä, että lapsilla on värisilmää ja tyylitajua, ehkä enemmän kuin äidillä, Koskela naurahtaa.

Koskela on huomannut, että lapset panostavat erityisesti asusteisiin.

– Yksi vuosi, kun oli teemaviikko, että lapsi sai päättää viikon asut, vanhempi poika laittoi tosi paljon koruja. Minulla on parhaimmillaan kuusi tai seitsemän kaulakorua ja neljä huivia, Koskela kertoo.

– Asusteiden runsas lukumäärä ehkä yllätti. Kun töissä oli vähän "joulukuusi-olo", kerroin tästä kollegoille – kukaan ei ollut huomannut mitään eroa.

Kertaakaan Annika Koskela ei ole vaihtanut asuaan sen vuoksi, ettei uskalla mennä ihmisten ilmoille.

– Aina on ollut kuitenkin siistit ja puhtaat vaatteet. Se on eri asia sitten, jos olisi tosi tärkeä palaveri ja ihmisiä, joita ei ole koskaan tavannut aikaisemmin. Silloin ehkä pitäisi miettiä vähän vaatetusta tarkemmin, Elisalla digitalistina työskentelevä Koskela kertoo.

Vili Koskela ja Annika Koskela
Vili Koskela esittelee innokkaana äidilleen valitsemaansa asukokonaisuutta.Merja Siirilä / Yle

"Lasten maailma halutaan pitää iloisena"

Useat vanhemmat pukevat omat lapsensa hyvin värikkäästi. Aalto-yliopistossa lastenvaatetuksen suunnittelua opettavan Ilona Hyötyläisen mukaan värikkäillä lastenvaatteilla halutaan ilmentää lasten maailman iloa. Värikkyys näkyy vaatteiden lisäksi myös leluissa, elokuvissa ja tarinoissa.

Lasten vaatetus on kuitenkin murroksessa. Monet lastenvaatteiden design-merkit muistuttavat paljon aikuisten vaatetusta ja käytetyimpien värien joukkoon on tullut mukaan musta.

– Lapsia on nykypäivänä hyväksytympää pukea mustaan. Kun aloitin suunnittelijana, ei musta väri olisi tullut kysymykseenkään lastenvaatteissa, Hyötyläinen toteaa.

Kun aloitin suunnittelijana, ei musta väri olisi tullut kysymykseenkään lastenvaatteissa.

Ilona Hyötyläinen

Aalto-yliopisto tekee lastevaatetuksen suunnittelukurssilla yhteistyötä päiväkotien kanssa. Näin opiskelijat saavat käyttäjänäkökulman ja kontaktin asiakkaihin. 6-vuotiaille lapsille tämä tarjoaa design-prosessin oppimista.

– Kurssin aikana on syntynyt lasten ideoimat nakki-shortsit ja pikachu-napapaita. Kuvioissa ovat esiintyneet myös perinteisemmät kukat, eläimet ja autot, Hyötyläinen kertoo.

Milloin värikäs lastenmaailma vaihtuu sitten aikuisten "värittömyyteen"? Hyötyläisen mukaan aikuismaisempaa pukeutumista on aistittavissa koulumaailmassa.

– 12-vuotiaiden vaatteet ovat jo hyvin lähellä aikuisten vaatteita.

Rohkeammin värejä myös aikuisille

Annika Koskela pukeutuu omien sanojensa mukaan rennosti ja käytännöllisesti, ehkä normaalia suomalaista värikkäämmin. Hänen värienkäyttönsä juontaa juurensa vuosia sitten tehtyyn värianalyysiiin.

Koskela toivoisi, että suomalaiset uskaltaisivat pukeutua väreihin rohkeammin.

– Kun katselee ihmisiä katukuvassa, niin aika harmaata, ruskeaa ja mustaahan se vaatetus on. Vähän syytä on varmasti myös valikoimassa, jota meillä on tarjolla. Jos mennään vaatekauppaan katsomaan, niin aika neutraalia väriä siellä yleensä on, Koskela kertoo.

Koskela uskoo, että syy lasten värikkääseen pukeutumiseen löytyy lasten leikkisyydestä ja energisyydestä, sekä myös rohkeudesta käyttää värejä.

– Aikuisena me ehkä haluamme sulautua joukkoon ja pelätään sitä, että herätetään huomiota. Me suomalaiset ollaan aika vaatimaton kansa.

Mitä me voisimme sitten oppia näistä lasten valitsemista asukokonaisuuksista?

– Rohkeammin käytettäisiin värejä. Ei ehkä mietittäisi niin hirveästi, että mitä muut niistä ajattelee, vaan ne piristäisivät itseä. Onhan se niin, että jos itse pukeutuu värikkäästi, niin kyllä sitä itsekin piristyy ja on iloisemmalla tuulella, Koskela kertoo.

Annika Koskela
Vasemmalla Annika Koskelan itse valitsema asukokonaisuus. Oikealla puolestaan 5-vuotiaan Vili Koskelan äidilleen valitsema asukokonaisuus. Merja Siirilä / Yle

Kuvaa meille asusi?

Annoitko lapsesi päättää tänä aamuna sinun työvaatetuksesi? Lähetä meille kuva vaatetuksestasi. Julkaisemme asukuvia artikkelissamme.

Osallistu oheisen linkin kautta tai sähköpostitse: pohjanmaa@yle.fi. Voit osallistua joukkoistukseen myös Instagramin tai Twitterin välityksellä tunnisteella #ylelapsipukee.

Lue Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.