1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravitsemussuositukset

Voita ja kevytmaitoa lapsille? Asiaa käsitellään Sotkamossa uudestaan: "Keskustelu pitää vielä käydä"

Sotkamon kunnan saamat moitteet Valtion ravitsemusneuvottelukunnalta viedään viranhaltijoiden kautta keskusteluun Sotkamossa.

Kuva: Yle

Sotkamon kunnan ympäristö- ja tekninen lautakunta on päättänyt ravitsemussuositusten vastaisesta toimintamallista, kun se on päättänyt tarjota lapsille kunnan päiväkodeissa ja peruskouluissa voita ja kevytmaitoa, moittii Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo, että lautakunnan kiireellisenä ja ylimääräisenä (siirryt toiseen palveluun) (Sotkamon kunta) asiasta tekemä päätös oli hyvin harvinainen.

– Ei tule omalta virkauralta mieleen, että olisi tullut (kiireisiä asioita) päättäjäpuolen taholta ilman mitään esivalmistelua. Tässä tapauksessa ei tosiaankaan ollut minkäänlaista viranhaltijavalmistelua. Tavallisesti kiireisenä käsitellään akuutteja asioita, joihin tieto on tullut niin myöhään, ettei se ole ehtinyt listalle. Silloinkin asia tuodaan käsittelyyn viranhaltijoiden tuomana, sanoo Kilpeläinen.

– Asiat pitäisi aina tuoda valmistelun kautta ja ottaa kiireellisenä vain pakottavissa tapauksissa. Jos asia otetaan käsittelyyn ilman valmistelua, saattaa päätös mennä sitten joltakin osin pieleen. Tai siinä ei oteta kaikkia näkökulmia huomioon.

Keskustelu pitää vielä käydä, ja ihan järki ja aika mukana tehdä näitä päätöksiä.

Mika Kilpeläinen

Lautakunta ei olisi voinut ottaa asiaa kiireellisenä käsittelyyn, jos yksikin lautakunnan jäsen olisi vastustanut esityksen kiireellisyyttä.

Lautakunnan puheenjohtaja Juho Lukkari ihmettelee asian saamia mittasuhteita.

– Tässä haluttiin vastata kuntalaisilta saatuun palautteeseen. Emme ole muokkaamassa THL:n ravitsemussuosituksia, mutta nämä tuotteet olisivat lisävaihtoehtoina tarjolla. Nyt Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kirjelmastä saa kuvan, että olisimme korvaamassa kokonaan rasvattomat tuotteet rasvaisilla. Se ei pidä paikkaansa, sanoo Lukkari.

Kilpeläinen aikoo viedä kiistanalaisen päätöksen vielä käsittelyyn sekä teknisessä lautakunnassa että sivistyslautakunnassa.

– Keskustelu pitää vielä käydä, ja ihan järki ja aika mukana tehdä näitä päätöksiä. Sivistyspuolen lautakunnan käsitys asiasta on hyvä kuulla, koska lapset ja nuoret ovat heidän vastuualueellaan. Ympäristö- ja teknisen lautakunnan vastuulla on taas tuottaa nämä päivittäiset ateriat.

Rasvaiset tuotteet odottavat lainvoimaista päätöstä

Ympäristö- ja teknisen lautakunnan päätöstä ei ole toistaiseksi pantu käytäntöön, koska päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus. Sen olivat allekirjoittaneet Kainuun soten ravitsemusterapeutit, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon tulosyksikön päällikkö, neuvolalääkäri ja lastentautien apulaisylilääkäri.

Lautakunta hylkäsi (siirryt toiseen palveluun) (Sotkamon kunta) oikaisuvaatimuksen.

– Lautakunnan päätöksestä (oikaisuvaatimuksen hylkäämisestä) voi valittaa hallinto-oikeuteen, valitusaikaa on vielä noin kaksi viikkoa. Lautakunnan päätöstä ei laiteta käytäntöön, ennen kuin se on saanut kaikin puolin lainvoiman. Jos asiasta valitetaan, siinä voi mennä jopa puolitoista vuotta, sanoo Kilpeläinen.

Sotkamossa on tarkoitus tarjota margariinia ja rasvatonta maitoa jatkossakin, vaikka rinnalle tulisi rasvaisemmat tuotteet. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Mikäli päätös toteutuu lautakunnan ensimmäisen päätöksen mukaisena, siitä aiheutuu kunnalle lisäkuluja muutamista tuhansista jopa 10 000 euroon vuodessa, sanoo Kilpeläinen.

– Riippuu ihan siitä, kuinka paljon näillä rasvaisilla tuotteilla olisi käyttöä rasvattomien rinnalla.

Kustannuksia syntyy, koska elokuun alusta alkaen koulumaitotukea (siirryt toiseen palveluun)on myönnetty vain rasvattomalle maidolle ja piimälle, johon on lisätty D-vitamiinia, sekä niiden laktoosittomille ja luomuversioille.