1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pöllölinnut

Päiväaktiivinen hiiripöllö viihtyy näkösällä – ilmoitus havainnosta saa lintuharrastajat liikkeelle

Hiiripöllöt vaeltavat eteläiseen Suomeen loppusyksystä. Niitä voi nähdä nyt esimerkiksi Hämeessä.

Hiiripöllö on suunnilleen variksen kokoinen lintu. Useista pöllölajeista poiketen se ei kaihda päivänvaloa. Myös suopöllö on aktiivinen päivällä. Kuva: Raine Martikainen / Yle

Hiiripöllöt vetävät parhaillaan lintubongareita muun muassa Kanta-Hämeessä. Pohjoisesta on tullut Hämeeseen puolenkymmentä hiiripöllöä, mikä on kantahämäläisittäin paljon.

Hiiripöllöt tulevat eteläiseen Suomeen yleensä näin loppusyksystä ruuan perässä. Viime viikolla niistä tehtiin havaintoja muun muassa Riihimäellä ja Hausjärvellä. Tuoreimmat havainnot ovat viikonlopulta, sillä isänpäivänä hiiripöllö vieraili sekä Hattulassa, Hämeenlinnassa että Janakkalassa.

– Kun havainto hiiripöllöstä tulee Tiiraan, niin kyllä sitä on lähdettävä katsomaan, kertoo Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen jäsen, lintuharrastaja Petri Hirva.

– Se on päiväaktiivinen ja noin variksen kokoinen lintu. Hiiripöllö on aika näkyvä, kun se istuu pellon laidalla puussa, tolpan nokassa tai sähkölangalla.

Tiira (siirryt toiseen palveluun) on kaikille avoin lintutietopalvelu, mistä voi helposti seurata muun muassa paikallisia lintuhavaintoja.

Myyrien kannat vaikuttavat pöllökantoihin

Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurantojen mukaan myyräkannat ovat romahtaneet Hämeessä kuten myös muualla eteläisessä Suomessa.

Vaikka myyräkannat alkoivat vähentyä jo viime keväänä, kannan lasku jatkui Luken mukaan myös kesällä. Tällä hetkellä myyriä on niukasti lähes koko maassa.

– Se on normaalia elämän kiertokulkua, että kannat vaihtelevat, muistuttaa Petri Hirva.

– Se on kuitenkin selvää, että kun ruokaa on vähän, niin poikasiakin tulee vähän.

Se, miten myyrien vähentyminen vaikuttaa pöllökantoihin, selviää varmuudella vasta, kun rengastajat lähtevät pesille.

Lisätty kuvatekstiin 14.11.2017 klo 9:38, että myös suopöllö on päiväaktiivinen.