1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

SDP peruisi lomarahaleikkaukset ja nostaisi yli 90 000 vuodessa tienaavien veroja

SDP:n vaihtoehtobudjetissa valtio keräisi kassaan rahaa kiristämällä pääomatulojen ja suurten perintöjen veroa. Velkaa otettaisiin nykyistä vähemmän.

politiikka
Antti Lindtman, Antti Rinne ja Krista Kiuru
SDP:n vaihtoehtobudjetti panostaa koulutukseen. Kuvassa puheenjohtaja Antti Rinne (keskellä), kansanedustaja Krista Kiuru ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.Jussi Nukari / Lehtikuva

Suurin oppositiopuolue SDP vaatii hallitusta perumaan ammatillisen koulutuksen 190 miljoonan euron leikkaukset. Puolueen johto esitteli vaihtoehtobudjettinsa tiistaina.

Työllisyysaste ei nouse ennen kuin Suomi panostaa koulutukseen. Demarit esittelivät tiistaina OECD:n tilastoa, joka osoittaa (siirryt toiseen palveluun), että suomalaisten koulutustaso on laskenut läntisten teollisuusmaiden keskitason alapuolelle.

Demareiden vaihtoehtobudjetin pääsanoma on, että Suomen talous kasvaa, mutta hallituksen työllisyystavoite karkaa käsistä. Hallitus tavoittelee 72 prosentin työllisyysastetta ja 110 000 uutta työpaikkaa.

SDP haluaa perua myös korkeakouluopetuksen leikkaukset. Jokainen tutkimuksesta ja opetuksesta leikattu euro supistaa taloutta ja työllisyyttä SDP:n mukaan kuudella eurolla.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus saa SDP:ltä arvostelua siitä myös marssijärjestyksestä: ensin päätettiin miljoonaleikkauksista ja vasta sitten aloitettiin ammatillisen koulutuksen jättireformi.

Talous kasvaa, mutta kaikki eivät hyödy

Demareiden suurin huoli on, että talous kasvaa, mutta se ei hyödytä kaikkia. Eduskunnan tietopalvelun ja valtiovarainministeriön laskelmien mukaan hallituksen ensi vuoden tulo- ja menoarvio lisää tuloeroja.

Yksi syy tähän on hallituksen päätös jäädyttää esimerkiksi peruspäivärahan ja työmarkkinatuen indeksit.

Kyytiä demareilta saivat myös julkisen sektorin lomarahaleikkaukset. Kilpailukykysopimuksessa esimerkiksi sairaanhoitajien ja opettajien lomarahoja leikataan tänä ja ensi vuonna 30 prosentilla.

Työn verotuksesta omistamisen verotukseen

Millä leikkausten peruminen sitten rahoitettaisiin? SDP:n vaihtoehtobudjetti korottaisi isojen perintöjen verotusta ja nostaisi pääomatuloveroja.

Verotuksen painopistettä SDP siirtäisi työn verotuksesta omistamisen verotukseen. Pieni- ja keskituloisten ja eläkeläisten verotusta kevennettäisiin, mutta yli 90 000 vuodessa tienaavien veroprosenttia nostettaisiin kahdella prosentilla.

SDP poistaisi Juha Sipilän hallituksen yrittäjävähennyksen ja metsälahjavähennyksen. Niillä on SDP:n mukaan suosittu vain hallituspuolueiden omia kannattajia.

Myös perussuomalaiset ja vasemmistoliitto julkaisevat tiistaina vaihtoehtobudjettinsa. Eduskunta käsittelee opposition vaihtoehtobudjetteja keskiviikkona.

Lue myös:

Perussuomalaiset vaihtoehtobudjetissaan: Varallisuusvero takaisin, 61 miljoonaa vähemmän velkaa ja Ylen rahoitukseen leikkaus

KD kannustaa perheitä suurempaan lapsilukuun

RKP: Perheyritysten perintöverot kokonaan pois

Vihreät vaihtoehtobudjetissaan: Lisää rahaa koulutukseen, tuloeroja kapeammaksi ja yritystukia leikkuriin

Lue seuraavaksi