Mikä ihme hautakivessä maksaa? – Tavallisen kiven hinta voi olla jopa 2 000 euroa

Ihan pikkurahalla hautakivi ei omaisen haudalle tule. Säästää voi, jos hankkii kiven itse.

hautamuistomerkit
Haustausmaa
Suurin osa hautamuistomerkeistä on tehty kivestä.Petri Kivimäki/Yle

ImatraKun maailma on kiveä ja kalliota täynnä, niin voisi kuvitella hautakiven olevan halpa ja edullinen ostos. Rahaa hautakiveen pitää kuitenkin varata sievoinen summa.

– Keskihinta on paikalleen asennuksineen noin 1 500–2 000 euroa, kertoo Imatralla ja Ruokolahdella hautaustoimistoa pitävä Ilkka Ollonen, joka on myös Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja.

Ollosen mukaan hintaa kasvattavat kaikki lisäkoristeet ja muun muassa juuri nyt muodissa oleva lyhty, joka koverretaan hautakiven sisään pienen luukun taakse.

– Se tuo 600–700 euroa lisää hintaa.

Reima Bohm tekee hautakiveen tekstiä
Reima Bohm on tehnyt elämänsä aikana noin 54 000 hautakiveä.Petri Kivimäki/Yle

Käsityötä

Imatralla hautakiviä on jo 53 vuotta tehnyt imatralainen Reima Bohm. Hän on elämänsä aikana tehnyt noin 54 000 hautakiveä tai pikemminkin hautamuistomerkkiä, joksi hän itse niitä kutsuu.

Bohm kertoo, että hautakiven valmistaminen on pitkälti käsityötä, mikä nostaa hintaa. Tosin itse kivi on usein kallein. Sen arvo voi olla tuhat euroa.

Kiviä Bohm ostaa Lappeenrannan Ylämaalta. Niiden pitää olla virheettömiä ja yleensä väriltään tasaisia.

– Se on hirvittävä homma, kun sieltä etsitään virheetön ja ehjä kivi. Sitten se pitää hioa, tasoittaa ja kuljettaa tänne kiviliikkeeseen.

Erilaiset hautakivet tulevat verstaan pihaan yleensä kolmen metrin pituisina paasina, joista Reima Bohm itse sahaa sopivan mittaisen kiven.

Kiveen tulevaa tekstiä varten Bohm tekee ensin sabluunan eli mallin, johon hän piirtää kirjaimet ja numerot käsin. Sen jälkeen hän pienellä terävällä veitsellä poistaa kirjaimien kohdat sabluunasta.

– Välillä tämä on niin mahdotonta, kun on pieni kivi ja pitkä nimi. Tekstin pitää olla selkeä ja helppolukuinen, kertoo Reima Bohm.

Kirjaimet ja luvut Bohm tekee hiekkapuhaltamalla käsityönä. Niiden tekemiseen menee kolmisen tuntia. Paikallaan Bohm lupaa tekstin kestävän satoja vuosia.

Jos asiakas toivoo, että kiveen kaiverretaan kuva tai kiveen liitetään lyhty tai kohokirjaimet, hän asentaa ne kaikki paikoilleen.

– Kaikki muu tehdään käsin paitsi sahaus ja hionta. Itse käydään laittamassa hautamuistomerkki paikoilleen hautausmaalle.

Reima Bohm tekee sabluunaa
Reima Bohm piirtää kirjaimet käsityönä. Petri Kivimäki/Yle

Hautausmaalle sopiva

Lain mukaan (siirryt toiseen palveluun)muistomerkin tulee olla hautausmaan yleiskuvaan sopiva, eikä se saa loukata vainajan muistoa tai hautausmaan arvokkuutta.

Lopullisesti muistomerkin muodon hyväksyy hautausmaan ylläpitäjä eli Suomessa pääasiassa evankelis-luterilaiset seurakunnat, joiden on lain mukaan velvollisuus osoittaa hautapaikka kaikille vainajille kirkkokuntaan tai uskonnolliseen vakaumukseen katsomatta.

Lappeenrannan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jukka Nikusen kaikilla seurakunnilla on omat sääntönsä hautamuistomerkeistä. Ne koskevat pääasiassa muistomerkkien kokoa. Mutta muistomerkin on Nikusen mukaan oltava myös muuten hautamuistomerkiksi sopiva.

– Ei saa olla sellaista tekstiä tai kuvia, jotka eivät hautamuistomerkkiin sovi. Ne eivät saisi olennaisesti poiketa muista muistomerkeistä.

Nikunen kertoo, että Lappeenrannassa joudutaan pari kertaa vuodessa hylkäämään ehdotettu teksti. Hän ei kuitenkaan halua kertoa, millaiset on hylätty.

– Jos on provokatiivinen teksti tai sellainen kuva, jotka eivät ole kaikkien hyväksyttävissä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jonkun hauta on siinä vieressä, sanoo Nikunen.

Hautausmaa
Hautamuistomerkin voi tehdä myös itse.Petri Kivimäki/Yle

Oma kivi edullisin

Lappeenrannan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jukka Nikusen mukaan säännöt pyritään pitämään mahdollisimman väljinä, koska omaisethan hautamuistomerkin maksavat. Hinta ei saa tulla esteeksi, kun hautakiveä hankitaan. Eikä sen tarvitse olla kivi.

– Me ei voida rajoittaa, mistä materiaalista muistomerkki on tehty. Seurakunta tietysti suosii esimerkiksi puuristiä.

Koska samalle hautausmaalle voi haudata hyvinkin erilaisiin uskontokuntiin kuuluneita ihmisiä, voi ristin asemesta olla vaikka islam-uskoisten puolikuu. Hautausmaalle haudataan myös kirkkoon kuulumattomia, jolloin hautamuistomerkkiin on mahdollista valita hyvinkin erilaisia symboleita.

Periaatteessa hautamuistomerkin voi tehdä vaikka itse, mutta ainakin tällä hetkellä Lappeenrannassa noin 95 prosenttia hautamuistomerkeistä tulee kiviliikkeiden kautta.

Koska hautakiveä varten tarvittava kivi on kallis, kiven voi hankkia myös itse. Tällainen voi olla vaikka omalta pihalta, kesämökiltä tai muusta vainajalle tärkeästä paikasta saatu kivi. Hautakiviyritys saa niihin laatalla, kohokirjaimin tai kaivertamalla halutut tekstit.

– Oma kivi voi tiputtaa hintaa tuhannella eurolla, kertoo Reima Bohm Imatran kivikaiverruksesta.