1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapset ja nuoret

Hämeen luontokeskuksesta kehitetään lasten ja nuorten luontoliikuntakeskus

Tammelassa ryhdytään kehittämään mallia, joka innostaa lapset ja nuoret luontoon.

Hämeen luontokeskus on kiinnostanut mm. belgialaisvieraita. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Tammelassa Härkätien varrella sijaitsevan Hämeen luontokeskuksen tilat ja toiminta siirtyvät vuokrasopimuksella Metsähallitukselta Eerikkilä Sport & Outdoor Resortille vuoden 2018 alusta. 

Luontokeskus säilyy edelleen Metsähallituksen asiakaspalvelupisteenä ja infona. Siellä järjestetään jatkossakin tapahtumia ja opastuksia, mutta tärkein muutos on se, että luontokeskuksesta lähdetään kehittämään lasten ja nuorten luontoliikuntakeskusta.

Tarkoitus on luoda toimintamalli, joka innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan luonnossa, kertoo Petri Jokinen Eerikkilästä. Mallin avulla voitaisiin selvittää myös luonnon mahdollisia hyvinvointivaikutuksia ja vahvistaa lasten ja nuorten luontosuhdetta.

– Konkreettinen asia on tietenkin, että syntyy sellainen palvelumalli, joka voidaan jalkauttaa kaikkialle, missä Metsähallitus toimii. Konseptia kehitetään ja jalostetaan Hämeen luontokeskuksessa.

– Ajatus ei ole se, että me jo ikääntyneet ja vähän kokeneemmat ihmiset kuvittelisimme tietävämme mitä sen pitäisi olla. Ideana on, että tässä pilotin kautta lähdetään kehittämään palvelumallia ja mahdollisesti infraa yhdessä lasten ja nuorten kanssa.

Jokinen arvelee, että ensi vuonna on tarjolla jo jonkinlaista konkretiaa aiheen tiimoilta. Lasten ja nuorten luontoliikuntakeskuksen takana on Metsähallituksen ja Eerikkilän lisäksi myös Lounais-Hämeen kuntien yhteinen tahtotila.

Hämeen luontokeskus toimii jatkossa myös Eerikkilän erä- ja luonto-opaskoulutuksen oppimisympäristönä.