Ehdotus Kotkan koulujen huonon sisäilman korjaamiseksi: Karhulaan kaksi uutta koulua ja kaupunkiin vain yksi lukio

Kotkan kaupungin sisäilmaryhmä ryhtyy pikaisiin toimiin, jotta se löytäisi väliaikaisia opetustiloja Karhulan sisäilmaongelmista kärsivien koulujen oppilaille.

Kotka
Rauhalan koulu
Rauhalan koulussa opiskellaan väliaikaisissa tiloissa koulun pihalla.Juulia Tillaeus / Yle

Kotkan kaupunki etsii kuumeisesti ratkaisua Karhulan alueen koulujen vakaviin sisäilmaongelmiin. Huonosta sisäilmasta kärsivät Karhulan yläkoulu ja lukio, Helilän yläkoulu sekä Rauhalan ja Hakalan alakoulut. Kouluissa on yhteensä yli 1600 oppilasta.

Ensimmäinen kokous ratkaisujen löytämiseksi pidettiin Kymen Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) viime viikon torstaina. Konkreettisia ehdotuksia on luvassa tammikuun lopussa.

– Tässä on kaksi lähtökohtaa. Kotkassa lapsimäärä vähenee ennakoitua nopeammin, tosin Karhulassa ehkä vähemmän kuin muualla, aloittaa palvelujohtaja Jorma Haapanen.

– Lisäksi Karhulassa neljässä koulussa on vakavia sisäilmaongelmia. Meidän pitää saada tilanteesta kokonaiskäsitys, jotta voimme päättää, mikä on järkevää.

Haapasen mielestä kaupunki voiluopua sisäilmaongelmaisista koulurakennuksista.

– Minulle oli myönteinen yllätys, että koulujen tasearvo on vain 14 miljoonaa euroa. Se mahdollistaa, ettei kaupunki ole pakotettu pitämään kiinni näistä kiinteistöistä.

Karhulan koulu
Karhulan lukio on jälleen liipasimella.Juulia Tillaeus / Yle

Vaihtoehto: Karhulaan kaksi uutta koulurakennusta

Samalla kun Kotkan kaupunki miettii Karhulan koulujen tulevaisuutta, se pohtii myös lukioiden määrää. Tällä hetkellä Kotkassa on kaksi lukiota, Lyseon lukio ja Karhulan lukio.

– Yksi vaihtoehto voisi olla, että ei korjattaisi mitään neljästä koulusta. Rakennettaisiin kaksi uutta yhtenäiskoulua ja siirrettäisiin lukio yhteen paikkaan, palvelujohtaja Jorma Haapanen kertoo.

Haapasen mukaan kaikki neljä koulurakennusta alkavat olla peruskorjausiässä. Tämä tietäisi kokonaisvaltaista remonttia kiinteistöihin.

Helilän koulu
Helilän koulun oppilaat siirtyvät seuraavaksi parakkikouluun.Juulia Tillaeus / Yle

Parakkikouluja lisää

Rauhalan alakoulun oppilaat opiskelevat tällä hetkellä pihalla parakeissa. Parakkeja löytyy myös Karhulan koulusta. Seuraavaksi parakkeihin siirtyvät Helilän yläkoulun oppilaat. Hakalan alakoulun oppilaat ovat väistötiloissa koulun muissa tiloissa.

– Tehdään parakkeja niin paljon kuin tarvitaan. On hyvä saada tilanne rauhoittumaan. Oppilaille ja henkilökunnalle pitää saada turvalliset tilat, Haapanen toteaa.

Sisäilmaryhmässä vielä tällä viikolla

Kotkan kaupungin sisäilmaryhmä kokoontuu vielä tällä viikolla selvittämään väistötilojen tarvetta. Terveystarkastaja Risto Karnaatun mukaan yhteydenottoja lasten oireilun takia on tullut Karhulan kouluista niin paljon, että Karhulan tilannetta pohditaan nyt omana kokonaisuutenaan.

Työsuojelupäällikkö Tommy Larvin mukaan tällä hetkellä kiireellisin väistötilojen tarve on osassa Helilän koulua. Kuudesluokkalaiset ovat jo siirtyneet pahimmista ongelmista kärsivästä osasta väistötiloihin Karhuvuoden kouluun. Koulun muiden osien kuntotutkimukset valmistuvat parin viikon kuluttua.

Hakalan koulussa rakenteita ryhdyttiin tiivistämään syyskuussa, kun koulun kuntotutkimukset valmistuivat. Larvin mukaan sisäilmaryhmä selvittää lähipäivinä muun muassa sitä, pitääkö Hakalan koulussa ryhtyä myös muihin toimiin sisäilmaongelmien takia. Se riippuu muun muassa oireilevien lasten ja opettajien määrästä.

– Kaiken kaikkiaan meillä on toimenpiteitä tekeillä kaikissa neljässä sisäilmaongelmista kärsivässä koulussa, työsuojelupäällikkö Tommy Larvi sanoo.

Hakalan koulu
Hakalan kouluJuulia Tillaeus / Yle