Britannian hallitus natisee liitoksissaan – ministerit sooloilevat ja yritysmaailma pelkää eroneuvotteluiden kaatumista

Pääministeri Theresa Mayn hallituksen ministerit ovat tyrmistyneitä ulkoministeri Boris Johnsonin ja ympäristöministeri Michael Goven salaisista vaatimuksista pääministerille.

Brexit
Boris Johnson Theresa May Michael Gove.
AOP

Jännitteet pääministeri Theresa Mayn hallituksen sisällä lisääntyvät kun kovaa brexitiä ajavat ministerit jatkavat sooloiluaan. Ulkoministeri Boris Johnson ja ympäristöministeri Michael Gove ovat lähettäneet pääministerille kirjeen, jossa he ohjeistavat Maytä EU-eroneuvotteluiden käymisestä.

Julkisuuteen vuodetussa kirjeessä Johnson ja Gove vaativat Maytä varmistamaan, että hänen ministerinsä pysyvät hallituksen erosuunnitelman takana. Kirjeessä hyökätään epäsuorasti valtiovarainministeri Philip Hammondia vastaan.

Orwellilaista sooloilua

Mayn hallitus on jakautunut suhtautumisessaan EU-eroneuvotteluihin. Kansanäänestyksen aikana EU-eroa ajaneet ministerit kannattavat niin sanottua kovaa brexitiä eli lähtöä EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta.

Sen sijaan alunperin EU-jäsenyyttä kannattanut valtiovarainministeri Hammond on halunnut pehmeämpää brexitiä ja kannattaa siirtymäkautta, jotta EU-ero ei ajaisi Britannian taloutta vaikeuksiin.

The Guardian sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan osa hallituksen ministereistä pitää Johnsonin ja Goven kirjettä orwellilaisena sooloiluna. Heidän mielestään Mayn on saatava kovaa brexitiä ajava parivaljakko kuriin tai muuten hänen asemansa heikkenee entisestään.

Johnsonin ja Goven kirjeessä syytetään osaa ministereistä tarmon puutteesta ja vaaditaan, että mahdollisen siirtymäkauden pitää päättyä viimeistään kesäkuussa 2021. Se olisi runsaat kaksi vuotta Britannian EU-eron jälkeen, jonka on määrä tapahtua maaliskuun 2019 lopussa.

Skandaaleja toisensa perään

Mayn hallitus natisee jo aiempien ministerierojen takia. Viime viikolla kehitysyhteistyöministeri Priti Patel joutui luopumaan salkustaan valehdeltuaan israelilaisten kanssa käymistään neuvotteluista. Sitä ennen puolustusministeri Michael Fallon joutui lähtemään ahdistelusyytösten takia.

Johnson ja Gove ovat jo aiemmin joutuneet arvostelun kohteeksi Iranissa vangittuna olevan iranilais-brittiläisen naisen tapauksen takia. Heidän epäillään lausunnoillaan vaikeuttaneen naisen vapauttamista.

Ulkoministeri Johnson sanoi naisen opettaneen Iranissa ja Gove puolestaan, ettei tiedä, mitä nainen Iranissa teki. Maanantaina Johnson pyysi anteeksi ahdistusta, jota hänen lausuntonsa oli naisen perheelle aiheuttanut.

The Guardian kertoo, että hallituksessa Johnsonin ja Goven touhut herättävät kasvavaa ärtymystä.

– En voi käsittää, että tämä on tullut julki. Mayn on saatava heidät kuriin tai muuten hän näyttää heikolta, nimettömänä pysytellyt ministeri kertoi lehdelle.

Talouselämän huoli kasvaa

Pääministeri Theresa May tapasi maanantaina sekä eurooppalaisen että brittiläisen talouselämän edustajia. He toivoivat, että Britannia edistäisi neuvotteluita, jotta talouteen kohdistuva epävarmuus hälvenisi.

Heikosti edistyvät eroneuvottelut ovat uhka työpaikoille ja sijoituksille.

– Talouselämä on erittäin huolissaan neuvotteluiden edistymisen puutteesta. Tarvitsemme siirtymäkauden, jotta voimme varmistaa jatkuvuuden, BusinessEurope-järjestön puheenjohtaja Emma Marcegaglia sanoi tapaamisen yhteydessä.

EU:n brexit neuvottelija Michel Barnier on varoittanut, että unioni varautuu siihen, että Britannian eroneuvottelut ajautuvat umpikujaan eikä sopimukseen päästä.

Lähteet: Reuters, AP