Ranskassa halutaan tiukentaa seksin suojaikärajaa

Keskustelua on kiihdyttänyt kaksi lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosta.

seksuaalirikokset
Nuori nainen katsoo kännykkäänsä.
Tiina Jutila / Yle

PariisiRanskassa halutaan koventaa lapsiin kohdistuvia seksuaalirikostuomioita. Tällä hetkellä sukupuoliyhdyntä alaikäisen kanssa ei ole automaattisesti raiskaus, vaan oikeuden pitää todistaa, että tekoon on liittynyt pakottamista tai väkivaltaa.

Keskustelua asiasta on kiihdyttänyt kaksi lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosta.

Ensimmäinen tapaus on syyskuulta. Se koskee 28-vuotiasta miestä, joka oli ollut sukupuoliyhteydessä puistossa tapaamansa 11-vuotiaan tytön kanssa.

Miestä ei syytetty raiskauksesta, vaan ainoastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sillä seksiin ei ollut todistettavasti liittynyt ”uhkailua, väkivaltaa tai yllätetyksi tulemista”.

Tytön perheen mukaan kyse oli raiskauksesta ja he ovatkin vaatineet tapauksen uutta käsittelyä. Vanhemmat kuvasivat tyttärensä olleen tekohetkellä ”järkytyksestä halvaantunut” ja ”kykenemätön puolustamaan itseään”.

Toinen samankaltainen tapaus on peräisin vuodelta 2009, mutta tuli vastikään julkisuuteen.

Tuolloin 30-vuotiasta miestä epäiltiin häntäkin 11-vuotiaan tytön raiskauksesta. Syyte kuitenkin hylättiin, sillä oikeus ei löytänyt todisteita yhdyntään liittyneestä ”uhkailusta tai väkivallasta”. Uhrina ollut tyttö ei ollut myöskään kertonut tapauksesta vanhemmilleen, vaan asia selvisi hänen tultuaan raskaaksi.

Järjestöt penäävät kovempia rangaistuksia hyväksikäyttäjille

Tapaukset ovat koetelleet ranskalaisten oikeustajua. Useat lasten ja naisten oikeuksia ajavat järjestöt ovatkin kehottaneet kansalaisia osoittamaan huomenna tiistaina mieltään oikeusministeriön eteen.

Järjestöt, useat asiantuntijat ja poliitikot vaativatkin Ranskan hallitukselta selvempiä ja kovempia rangaistuksia alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Rangaistavuuteen ei saisi järjestöjen mukaan vaikuttaa se, onko lapsi ollut myöntyväinen tekoon.

Vaatimukset ovat nyt toteutumassa, sillä Ranskan tasa-arvoasioista vastaava ministeri Marlène Schiappa on luvannut ajaa muutoksia seksuaalirikoksia koskeviin suojaikärajoihin.

Ministeri haluasi muuttaa lakia niin, että seksi tietyn ikäisten lasten kanssa määriteltäisiin automaattisesti raiskaukseksi. Tarkkaa ikärajaa ei ole vielä päätetty, mutta se olisi ministerin mukaan jotain 13 ja 15 vuoden välillä.

Seksuaalirikostuomiota aiotaan kiristää kautta linjan

Ranskan tasa-arvoministerin mukaan uusi suojaikäraja astuisi voimaan ensi keväänä osana laajempaa, seksuaalirikoksia koskevaa lakia.

Uuden lain myötä myös lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten vanhenemisaika pitenisi: Lapsena hyväksikäytön uhriksi joutunut voisi viedä asian oikeuteen 30 vuotta myöhemmin.

Uudessa laissa kiristettäisiin seksuaalirikosten tuomioita muutenkin ja esimerkiksi naisiin kohdistuvasta katuhäirinnästä tulisi rangaistavaa.

Tällä hetkellä seksin suojaikäraja on Ranskassa 15 vuotta. Syyttäjien täytyy silti osoittaa, että seksuaalinen teko alle 15-vuotiaan kanssa täyttää raiskauksen tunnusmerkit.

Suomessa seksin suojaikäraja on 16 vuotta ja kaikenlainen alle 16-vuotiaaseen kohdistuva seksuaalinen kanssakäyminen on rangaistavaa: kyseessä on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tai törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.