Iranin ja Irakin raja-alueen maanjäristys tuhoisin tänä vuonna – kuolleita yli 400

Pelastustyöntekijöillä on ollut vaikeuksia päästä vuoristoiselle maanjäristysalueelle.

maanjäristykset
pelastajat kaivavat raunioita
Iranilaiset pelastustyöntekijät yrittävät kaivaa maanjäristyksessä menehtynyttä ihmistä romahtaneen rakennuksen raunioista Pole-Zahabin kaupungissa, Kermanshahin maakunnassa.Abed In Taherkenareh / EPA

Iranin ja Irakin vuoristoisella raja-alueella on käynnissä mittava pelastusoperaatio sunnuntaisen maanjäristyksen jäljiltä. Uhrien määrä on yhä kasvanut.

Iranissa kuoli yli 450 ihmistä ja 7 000 loukkaantui. Myös Irakin puolella, kurdialueella, on muutamia kuolleita ja satoja loukkaantuneita. Uhrilukujen myötä maanjäristys on vuoden 2017 tuhoisin.

Iranissa monet ihmiset olivat kotona järistyksen iskiessä. Maanjäristys tapahtui sunnuntaina kello 21.20 paikallista aikaa vuoristoisella alueella Iranin ja Irakin rajalla. Irakissa alue on harvaanasuttua, mikä vähensi uhrimäärää.

Järistyksen keskus sijaitsi Irakin kurdialueella noin 30 kilometriä lounaaseen Halabjan kaupungista. Järistys tuntui laajalla alueella aina Välimeren rannikolle asti. Yhdysvaltain maantieteen laitos mittasi järistyksen voimakkuudeksi 7,3.

Tämän suuruiset maanjäristykset voivat aiheuttaa laajoja ja raskaita tuhoja. Lisäksi järistyksen keskus oli vain 23,2 kilometrin syvyydessä, mikä voi lisätä jsen tuhoisuutta.

Järistystä seurasi yli 100 jälkijäristystä.

Maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja Kermanshahin maakunnassa Iranissa.
Maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja Sarpol-e Zahabissa Kermanshahin provinssissa Iranissa.Pouria Pakizeh / AFP / Lehtikuva

Pelastustyöt vaikeita vuoristoalueella

Iranissa järistys aiheutti pahinta tuhoa Zagrosvuorilla sijaitsevassa läntisessä Kermanshahin provinssissa. Vuoristoisella alueella tuhannet ihmiset ovat joutuneet viettämään yönsä ulkosalla.

Iranin valtiollisen television mukaan uudemmat rakennukset kestivät hyvin, mutta vanhemmat sortuivat.

– Ihmiset tarvitsevat telttoja, vettä ja ruokaa, alueella vieraillut iranilaiskenraali sanoi.

Viranomaiset perustavat provinssiin ainakin kolme hätämajoitusleiriä. Iranin Punaisen puolikuun mukaan yli 70 000 ihmistä on hätämajoituksen tarpeessa. Iranin sotavoimat on lähetetty auttamaan pelastustöissä.

Ihmisiä järistyksessä tuhoutuneen rakennuksen edustalla Sarpol-e Zahabissa Iranissa 13. marraskuuta.
Järistys aiheutti laajaa tuhoa Iranissa Kermanshahin maakunnassa sijaitsevassa Sarpol-e Zahabissa. Myös Irakissa ihmiset pakenivat kodeistaan maan järistessä.

Pelastustöitä hidastaa se, että maanvyörymät ovat katkoneet teitä, eikä kaikkia syrjäisiä kyliä ole vielä saavutettu. Järistys aiheutti myös sähkökatkoja useissa kaupungeissa.

Irakissa pahimmista tuhoista on raportoitu Darbandikhanin kaupungista. Alueen pääsairaala vaurioitui pahoin, joten loukkaantuneet jouduttiin kuljettamaan Sulaimaniyyan kaupunkiin.

Maanjäristykset ovat yleisiä Iranissa, sillä alueella kulkee Arabian ja Euraasian mannerlaattojen siirroslinja.

Vuonna 1990 Pohjois-Iranissa lähellä Kaspianmerta 40 000 ihmistä kuoli maanjäristyksessä, jonka voimakkuudeksi mitattiin 7,4.

Joulukuussa 2003 Bamin kaupunkia koetelleessa maanjäristyksessä kuoli ainakin 31 000 ihmistä.

Irakinkartta.

klo 22.25 päivitetty uhriluku 450:en

Lähteet: AFP, AP, Reuters