1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannian parlamentti pääsee sittenkin äänestämään EU-erosta

Britannian brexit-ministeri David Davis lupaa, että kansanedustajat pääsevät äänestämään maan EU-eron ehdoista.

Brexit
David Davis
Brexit-ministeri David DavisOlivier Hoslet / EPA

Britannian parlamentti jatkaa tiistaina maan EU-eroon liittyvän valtavan lainsäädäntöurakan käsittelyä. Parlametin käsittelyssä on lakiesitys, jolla Britanniassa nyt voimassa olevat EU-säädökset siirretään osaksi Britannian omaa lainsäädäntöä.

Parlamentissa maanantaina puhunut brexit-ministeri David Davis vakuutti, että kansanedustajat pidetään tiiviisti mukana eroneuvotteluiden kaikissa vaiheissa.

– Parlamentti pääsee keskustelemaan, tutkimaan tarkoin ja äänestämään sopimuksesta, johon pääsemme Euroopan unionin kanssa. Sopimus astuu voimaan vain, jos parlamentti hyväksyy sen, Davis kertoi kansanedustajille maanantaina.

Davisin lausuntoa pidetään myönnytyksenä pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolueen kapinallisille ja oppositiossa olevalle työväenpuolueelle ennen tiistain tärkeää parlamenttikäsittelyä.

Kansanedustajat ovat tehneet kaikkiaan 186 sivua lisäyksiä hallituksen niin sanottuun kumoamislakiin (The Repeal Bill). Niillä kansanedustajat pyrkivät varmistamaan, ettei parlamentin yli kävellä EU-eroon liittyvissä lainsäädännöllisissä muutoksissa.

Osa kansanedustajista oli tyytyväisiä Davisin ilmoitukseen. Toiset kuitenkin epäilivät, että parlamentilla ei ole mitään sananvaltaa siitä tapauksessa, jos Britannian ja Euroopan unionin eroneuvottelut päättyvät tuloksettomina.

Työväenpuolueen lausunnossa oltiin tyytyväisiä hallituksen myönnytykseen, mutta muistutettiin samalla, että eroneuvotteluissa ei ole tapahtunut edistystä.

Pääministeri Theresa Mayn hallituksen ministerierot ja kahden merkittävän ministerin sooloilu ovat paljastaneet, miten heikko Mayn hallitus on. Tästä voit lukea, miksi eroneuvotteluiden pelätään päättyvän tuloksettomina Mayn hallituksen ongelmien takia.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi