Puolustusministerin sooloilu sotaharjoituksista ärsytti ja nauratti presidenttitentissä – "Noloa", "Luulin vitsiksi"

Sauli Niinistön mukaan puolustusministeri ei aiheuttanut kovin suurta vahinkoa, vaikka mahalaskun vaara on olemassa. Nils Torvaldsin mielestä Jussi Niinistön olisi pitänyt ottaa mallia Britannian kehitysministeristä ja erota.

presidentinvaalit
Tuula Haatainen, Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö ja Nils Torvalds presidentinvaalipaneelissa.
Presidentinvaaliehdokkaat Tuula Haatainen, Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö ja Nils Torvalds presidentinvaalipaneelissa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jussi Niinistön (sin.) yksin edistämät suursotaharjoitukset (siirryt toiseen palveluun)sekä ulkomaisille kollegoilleen, kuten USA:n James Mattisille esittämät kutsut kenties vuonna 2020 pidettäviin sotaharjoituksiin kirvoittivat presidenttiehdokkailta kritiikkiä Paasikivi-seuran, YK-liiton, UKK-seuran sekä Ilta-Sanomien vaalitentissä Helsingin yliopistolla maanantaina.

SDP:n Tuula Haatainen kummasteli, missä Suomen ulkopolitiikkaa oikein johdetaan.

– Totta kai puolustusvoimat harjoittelevat toisten maiden kanssa, mutta siihen on pelisäännöt. Nyt näitä pelisääntöjä on rikottu.

Haataisen mielestä on tapaus on ulkopoliittisesti nolo.

– Sitten vielä esitetään kutsu USA:n kollegalle. Se on vähän sama asia kuin appivanhemmat lähettäisivät hääkutsun, vaikka kosintaa ei ole tehty. Miten tässä nyt edetään, Haatainen tivasi Sauli Niinistöltä.

Haavisto luuli vitsiksi

Vihreiden Pekka Haavisto sanoi luulleensa tapausta osin vitsiksi, kun luki lehdestä "Jussi"-sotaharjoituksista. Hänen mukaansa Jussi Niinistön toiminta oli harkitsematonta.

– Kävi ilmi, että tasavallan presidentti ei tiedä, mitä puolustusministeri suunnittelee: ei tämä voi mennä tällä tavalla. Kaikki harjoitukset ovat viesti ulkopuolelle. Minä en ole harjoittelua vastaan, mutta poliittiset viestit, jotka siitä lähtevät, täytyy olla harkittuja, Haavisto sanoi.

Samoilla linjoilla oli perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

– Jos Suomen presidentti lukee lehdestä, että yhdysvaltalaisia sotilaita on tulossa Suomeen harjoittelemaan, ei Jussi silloin ole toiminut oikein. Ei meidän puolustusministeri saa sooloilla.

Tiukimmat johtopäätökset veti RKP:n Nils Torvalds, jonka mielestä Jussi Niinistön olisi pitänyt ottaa mallia Britanniasta, jonka kehitysministeri erosi tavattuaan lomallaan salaa Israelin pääministeriä.

– Seuraavana päivänä ministeri lähti, mikä olisi ollut aiheellinen työjärjestys tässäkin tapauksessa. Ilmeisesti päätöksentekokyky ei ole edes Englannin hallituksen veroinen.

Sauli Niinistö: Mahalaskun vaara, muttei suurta vahinkoa

Kansanliikkeen ehdokkaana jatkokaudelle pyrkivä presidentti Sauli Niinistö toisti, että ennen Jussi Niinistön ulostuloa hänellä ei ollut tietoa suursotaharjoitusten valmistelusta.

– En todellakaan tiennyt, eikä kukaan muukaan, koska minkäänlaista valmistelua ei ole tehty.

Oppikirjan mukaista ei kaiman menettely Sauli Niinistön mielestä ollut. Vaarana on, että käy nolosti, kun eduskunnan näkemystä ei ollut tunnusteltu ennen vasta seuraavalle vaalikaudelle ajoitettuihin harjoituksiin sitoutumista.

– Yleinen hyväksyttävyys on hankittava vähän etukäteen. Sillä varmistetaan ettei Suomi tee mahalaskua.

– Sellainen tilanne olisi meidän kannalta äärimmäisen kiusallista, että meillä olisi toinen puolustusministeri, ja ehkä toinen hallituskokoonpano, joka sanoisi että meitä ei tämä touhu kiinnosta yhtään, mutta se olisi pantu liikkeelle, Sauli Niinistö kuvaili.

Hän ei kuitenkaan katso, että puolustusministerin "reippaasta" ja yllättävästä ulostulosta olisi suurta haittaa Suomelle.

– Ei tässä kovin suuria vahinkoja ole tapahtunut. Hän on ilmeisesti alustavasti kysellyt, olisiko halukkuutta vai ei. Mattisin vastaus on selkeä: Miksei, kunhan tiedämme mistä on kysymys, Niinistö tulkitsee tapahtunutta.

Puolustusministeri ei voi puolustaa itseään

Tenttiasetelmasta saatiin irti myös huumoria, sillä sinisillä ei ole omaa presidenttiehdokasta, joka olisi ollut pitämässä puolustusministerin puolta.

– Täällä on nyt runsasta halua syyllistää puolustusministeriä, joka ei ole puolustamassa itseään – tai edes itseään, Niinistö veisteli.

Yleisö hörähti nauruun, ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen jatkoi sanailua.

– Hän haluaisi kyllä kovasti puolustaa itseään – ja vähän muutakin.

Maanantain presidenttitentti oli järjestyksessä toinen. Keskustan Matti Vanhanen perui osallistumisensa sairaustapauksen vuoksi.