Trump valkaisee Yhdysvaltain tuomioistumia: uusista tuomareista valtaosa valkoisia miehiä

Valkoinen talo on tuonut hyvin selkeästi ilmi hallinnon tavoitteen täyttää virat konservatiivisilla tuomareilla.

Donald Trump
Trump ja konservatiivinen Korkeimman oikeuden tuomari Neil Gorsuch.
Trump nimitti Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen tuomariksi konservatiivisen Neil Gorsuchin. Gorsuch piti puheen Washingtonissa nimityksen jälkeen 29. huhtikuuta 2017.EPA

Presidentti Donald Trumpin tuomarinimitykset uhkaavat muuttaa kehityksen, jossa Yhdysvaltain tuomarikuntaan on pyritty nimittämään enemmän naisia, tummaihoisia ja latinoja.

Uutistoimisto AP:n mukaan Trumpin nimittämistä tuomareista kolmeneljäsosaa on valkoihoisia miehiä.

Tuomarikunnan koostumus saattaa olla Trumpin valtakauden kestävin perintö. Tuomarinvirat ovat elinikäisiä. Virkoja on tällä hetkellä auki poikkeuksellisen paljon ja muutenkin tuomarikunta on ikääntymässä.

Valkoinen talo on tuonut hyvin selkeästi ilmi hallinnon tavoitteen täyttää virat konservatiivisilla tuomareilla. Trump itse on luonnehtinut tuomarinimityksiä presidenttikautensa "kertomattomaksi tarinaksi".

– Kukaan ei halua puhua siitä, mutta tällä on seurauksia jopa 40 vuoden päähän. Tämä hallinto muuttaa isoa osaa oikeusistuimista hyvin lyhyessä ajassa, Trump ennusti hiljattain.

Monien amerikkalaisten mielestä tuomarikuntaan pitäisi nimittää enemmän naisia ja etnisten vähemmistöjen edustajia, jotta oikeusistuimet heijastelisivat paremmin väestön erilaisuutta. Näin ne ottaisivat paremmin huomioon erilaisia näkökantoja ja niiden päätöksiin luotettaisiin paremmin.

Yhdysvalloissa on viimeksi kiistelty Pohjois-Carolinan itäisen piirin tuomioistuimesta, jossa ei ole koskaan ollut tummaihoista tuomaria, vaikka valtaosa alueen väestöstä on tummaihoisia.

Edellinen presidentti Barack Obama yritti nimittää kyseiseen tuomioistuimeen kahteen otteeseen tummaihoisen naisen, mutta senaatti ei missään vaiheessa ottanut äänestykseen Obaman ehdokkaita. Nyt Trump on nimittämässä kyseiseen tuomioistuimeen valkoisen asianajajan.

AP:n mukaan Trumpin eri oikeusasteisiin nimittämistä tuomariehdokkaista 53 on valkoisia, kolme on aasialaistaustaisia, yksi latino ja yksi tummaihoinen.

Ehdokkaista 47 on miehiä ja 11 naisia. Yhdysvaltain senaatti on tähän mennessä hyväksynyt ehdokkaista 13.

Lähteet: AP