Trump nimesi uuden Yhdysvaltain Suomen-suurlähettilään

Robert Frank Pence on virginialainen liikemies ja konservatiivien vaalirahoittaja.

Yhdysvallat
Donald Trump
Donald TrumpBrendan Smialowski / AFP

WashingtonPresidentti Donald Trump on nimittänyt uuden Yhdysvaltain Suomen-suurlähettilään.

Trumpin ehdokas suurlähettilääksi on Robert Frank Pence. Senaatin on vielä vahvistettava nimitys, ennen kuin Pence voi astua virkaansa.

Pence ei tiettävästi ole sukua varapresidentti Mike Pencelle eikä hän ole tunnettu yhteyksistään Suomeen.

Sen sijaan Pence on tunnettu kampanjarahoittaja. Poliittisia lahjoituksia seuraavan CampaignMoney.com-sivuston mukaan Pence teki viime vuonna lahjoituksia 383 000 dollarin edestä. Edellisenä presidentinvaalivuonna 2012 hän lahjoitti ehdokkaiden kampanjoihin lähes 600 000 dollaria.

Pence on perustamansa rakennusalan yrityksen Pence Groupin hallituksen puheenjohtaja. Yritys toimii Yhdysvaltain pääkaupunkiseudulla Virginiassa. Valkoisen talon tiedotteessa sanotaan, että yritys on erikoistunut kestävän kehityksen rakennusprojekteihin. Pence Group muutosrakentaa muun muassa toimistotaloja, ostoskeskuksia ja hotelleja.

Useita luottamustehtäviä ja tutkintoja

Pencella on lukuisia luottamustehtäviä yliopistojen sekä muun muassa Washingtonin kulttuurikeskuksen Kennedy Centerin ja konserttijärjestäjä Wolf Trap Foundationin hallituksissa ja johtokunnissa.

Pence on koulutukseltaan lakimies. Lisäksi hänellä on maisterin tutkinnot American Universitysta Washingtonista sekä Yalen yliopistosta.

Yhdysvalloilla ei ole ollut kuin virkaa tekevä suurlähettiläs Helsingissä sen jälkeen, kun valta Valkoisessa talossa vaihtui kuluvan vuoden alussa.

Lue lisää:

Yhdysvaltain tuleva suurlähettiläs tuo viestin Trumpilta – näin tutkija arvioi liikemiehen valintaa suurlähettilääksi