YK:n pääsihteeri vetosi rohingya-vähemmisön puolesta – Myanmarin armeija kiistää väkivallan

Pääsihteeri Guterres painotti turvallisen paluun tärkeyttä.

Rohingyat
Rohingya-muslimeja ylittämässä jokea.
Rohingya-pakolaisia ylittämässä jokea.EPA / EFE

YK:n pääsihteri Antonio Guterres on vedonut Myanmarin johtajaan Aung San Suu Kyi'hin, jotta rohingya-vähemmistön pakolaiset päästettäisiin palaamaan maahan. Guterres ja Suu Kyi tapasivat tiistaina.

Pääsihteeri Guterres painotti turvallisen paluun ja todellisen sovinnon tärkeyttä, kerrottiin YK:n tiedotteessa.

Myöhemmin tällä viikolla Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin odotetaan lähettävän viestin Myanmarin kenraaleille, joihin maan johtajalla Aung San Suu Kyilla on verrattain vähän vaikutusvaltaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan väkivaltaan syyllistyneet tulee saattaa vastuuseen.

Armeija kiistää väkivallan

Myanmarin armeija on kiistänyt syytökset kaikesta väkivallasta rohingya-muslimeja kohtaan. Armeijaa on syytetty järjestelmällisistä rikoksista ihmisyyttä vastaan, muun muassa raiskaamisesta, pahoinpitelystä ja tappamisesta.

Myanmarin armeija kertoi, että heidän oma sisäinen tutkimuksensa oli vapauttanut armeijan syytteistä. Tutkimuksen tulokset oli julkaistu armeijapäällikön Facebook-sivulla. Muutamaa päivää aiemmin armeijan kenraali, joka on ollut vastuussa rohingya-vähemmistön vastaisista toimista, siirrettiin pois tehtävistään.

Myanmarin armeijan toimet ovat ajaneet jopa 600 000 rohingyaa pois maasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty ja YK ovat tuominneet armeijan toimet vähemmistöä kohtaan, ja viestineet että Myanmarin on lopetettava etninen puhdistus.

Lähteet: AFP, Reuters