Pääministerin mysteeriero hämmentää libanonilaisia – "Hän on sentään pääministeri, ei lapsi"

Jopa Libanonin mittareilla viime päivien poliittiset käänteet ovat olleet absurdeja, kirjoittaa Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Aishi Zidan Beirutista.

"Olemme kaikki Saad", lukee julisteessa. Eronneen pääministerin Saad al-Haririn kuvista tehtyjä julisteita on ilmaantunut Beirutin katukuvaan. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

BEIRUT Libanonilaiset ovat saaneet arvuutella, onko heidän pääministerinsä Saad al-Hariri Saudi-Arabiassa vastoin tahtoaan. Ja painostiko Saudi-Arabia pääministerin eroamaan.

Kaikki alkoi, kun al-Hariri matkusti Saudi-Arabiaan. Siellä hän ilmoitti erostaan suorassa televisiolähetyksessä, eikä ole sen koommin palannut Libanoniin. Al-Hariri sanoi eroilmoituksessa henkensä olleen vaarassa – ja syytti Irania ja sen liittolaista Hizbollah-järjestöä jännitteiden kasvattamisesta Lähi-idässä.

Eroilmoituksen todelliset syyt ovat yhä hämärät. Selvää on, että se liittyy Saudi-Arabian ja Iranin väliseen valtakamppailuun Lähi-idässä. Libanon on joutunut tämän kamppailun temmellyskentäksi jälleen kerran.

Kriisin taustalla epäillään olevan Saudi-Arabian yritys heikentää Hizbollahin ja erityisesti Iranin otetta Libanonista. Se haluaa näin padota Iranin vaikutusvallan kasvua Lähi-idässä.

Vaikka arki jatkuu Beirutissa entiseen malliinsa, kriisistä näkee pieniä merkkejä. Näkyvin niistä ovat al-Haririn kuvista tehdyt julisteet, joissa julistetaan "olemme kaikki kanssasi".  

Beirutin tunnetuimmalla ostosalueella Hamrassa on tavallista hiljaisempaa. Yksi nuori mies kertoo naapureidensa vaihtaneen jo rahojaan dollareiksi siltä varalta, että Libanonin punnan arvo romahtaa.

Libanon on nähnyt useita sotia ja kriisejä. Ne ovat monella tuoreessa muistissa.

– Ero oli täysi yllätys ja etenkin tapa, jolla se tapahtui. Luulin sitä ensin vitsiksi. Luulin asioiden olevan menossa parempaan suuntaan. On aivan selvää, että paine erolle tuli Saudi-Arabiasta, kahvilassa vesipiippua polttava Wassim Thoder sanoo.

Libanonilaiset ovat kuitenkin tottuneet elämään kriisien keskellä. Mar Michaelin trendikkäiden hipsteribaarikortteleiden ravintoloissa istuu nuoria viettämässä iltaa.

Tarjoilija Nisreen Mneimndhin mukaan Saad al-Haririn yllätyseron keskellä libanonilaiset ovat olleet poikkeuksellisen yhtenäisiä. Kuva: Aishi Zidan / Yle

– Kukaan ei välitä hittojakaan. Jääköön tai lähteköön, tarjoilija Alaa Shana tuhahtaa al-Harirista kysyttäessä ja pitää luennon siitä, miten ei pidä pääministeristä.

Sitten hän kiteyttää tunteen, jonka monet libanonilaiset tuntuvat nyt jakavan poliittisista erimielisyyksistä huolimatta: moni kokee nöyryyttäväksi, että ulkovallat sotkeutuvat Libanonin asioihin.

– Libanonin presidentin olisi pitänyt sulkea Saudi-Arabian suurlähetystö. Tässä on kuitenkin kyse pääministeristä, ei lapsesta, Shana sanoo.

Samoilla linjoilla on toisessa kahvilassa työskentelevä Nisreen Mneimndh.

– Kerrankin näytti siltä, että sunnit, shiiat ja kristityt olivat yhdistyneitä. Somessa kaikki sanoivat, että haluavat hänet tänne takaisin, oli al-Harirista itsestään mitä mieltä tahansa, Mneimndh kertoo.

**Edes ohut ja hetkellinen yhtenäisyys **on Libanonissa harvinainen tilanne. Libanonin väestö jakautuu karkeasti jaoteltuna shiioihin, sunneihin ja kristittyihin. Ryhmien välinen valtatasapaino on aina ollut herkkä kysymys. Historiassa on pitkä ja katkera sisällissota.

Shiialainen Hizbollah-järjestö on tällä hetkellä Libanonin merkittävin vallankäyttäjä. Sillä on takanaan Iranin tiivis tuki sekä voimakas aseellinen siipi. 

Al-Haririn johtama Tulevaisuus-puolue on puolestaan sunnien johtava voima. Al-Haririen perhe on ollut Saudi-Arabian läheinen liittolainen jo pitkään. Saad al-Haririlla on jopa saudikansalaisuus.

Saudi-Arabia kokee selvästi jääneensä alakynteen valtakamppailussa Lähi-idässä, mikä saattaa selittää myös Libanonin tapahtumia.

Saudi-Arabian kerrotaan halunneen Saad Al-Haririlta kovempaa politiikkaa Hizbollahin suhteen. Vaikka välejä ei voi kutsua lämpimiksi, Al-Hariri on parhaillaan samassa hallituksessa Hizbollahin kanssa. Kriisin keskellä Saudi-Arabia on käskenyt kansalaisiaan poistumaan Libanonista.

20-vuotias Miriam Samrani istui iltaa Aruun Shhinen kanssa maanantaina Beirutissa. Samrani on menettänyt uskonsa Libanonin poliittiseen järjestelmään. joten hän keskittyy opintoihinsa. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Jatkuva valtapeli väsyttää monia. 

– Ongelma on juuri se, että libanonilaiset eivät ole koskaan olleet yhtenäisiä. Politiikka ja uskonto sekoittuvat aina. Siksi en halua lainkaan sekaantua politiikkaan täällä. Parempi keskittyä vain omaan elämään, sanoo 20-vuotias kuvataideopiskelija Miriam Samrani.

Kahvilassa tuttaviensa kanssa istuvan Khiddin Sakkan mielestä lähes kaikkien Libanonin poliittisten voimien takana on joku ulkopuolinen. Siksi hän ei pidä al-Haririn eroa lopulta yllättävänä.

– Se on ihan luonnollinen seuraus. Pomo sanoi, että on aika mennä, Sakka sanoo.

Investointialalla olevan Khiddin Sakkan mukaan lähes kaikkien Libanonin poliittisten voimien taustalla on ulkovaltoja. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Huhujen ja jännitteiden rauhoittamiseksi al-Hariri antoi sunnuntai-iltana ensimmäisen haastattelunsa puoluettaan lähellä olevalle libanonilaiselle televisiokanavalle. Haastattelu tehtiin tietenkin Saudi-Arabiassa.

Tarkoituksena oli selvästi rauhoitella Libanonissa heränneitä vahvoja reaktioita.

Libanonilaiset liimaantuivatkin televisioiden ääreen katsomaan haastattelua tarkoin. Haastattelussa al-Hariri esiintyi väsyneen näköisenä. Hän kiisti olevansa Saudi-Arabiassa vastoin tahtoaan ja sanoi palaavansa Libanoniin pian.

– Olen vapaa. Jos haluan, voin lähteä vaikka huomenna, al-Hariri sanoi.

Al-Hariri vihjasi, että voisi vielä perua eronsa, jos Hizbollah sitoutuisi liittoutumattomuuteen alueellisissa kiistoissa.

Toisten mielestä haastattelu rauhoitti kireää tilannetta hieman. Mutta Beirutin kaduilla ilta-aikaan moni ei tunnu kuitenkaan uskovan, että pääministeri olisi vapaa mies.

Saad al-Hariri antoi sunnuntaina haastattelun Saudi-Arabiassa. Kuva: FUTURE TV / Lehtikuva

Tilanteen herkkyyttä kuvastaa se, että osa ihmisistä epäili al-Haririn haastattelua etukäteen nauhoitetuksi. Haastattelun tehnyt toimittaja päätyi todistelemaan lähetyksessä eri keinoin, että kyseessä oli todella suora lähetys. Hän muun muassa viittasi lähetyksessä juuri tapahtuneeseen maanjäristykseen Irakissa ja Iranissa.

Libanonilaiseen tapaaan haastattelusta ja sen jokaisesta yksityiskohdasta on ehditty tehdä jo liuta meemejä ja vitsejä. Huumori on keino käsitellä tilanteen absurdiutta, kun kotimaan tulevaisuus on taas epävarma.

Lisää aiheesta: