Parisuhteen vertaisohjaajat: Suomalaisissa parisuhteissa on kaksi ongelmaa – tunteista ei puhuta ja eroamaan lähdetään liian helposti

Tällä viikolla vietetään parisuhdeviikkoa. Lappeenrantalaiset Puraset ovat vetäneet parisuhdekursseja yli 10 vuotta.

parisuhde
Ylen aamu-tv: Parisuhdetta parantamassa
Ylen aamu-tv: Parisuhdetta parantamassa

Suomalaiset harkitsevat mieluummin eroa kuin työstävät parisuhteen ongelmia. Tätä mieltä ovat parisuhdekursseja vetävät lappeenrantalaiset vertaisohjaajat Kaisu ja Hannu Puranen.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet Puraset ovat vetäneet parisuhdekursseja yli kymmenen vuotta. Heidän mielestään suomalaisten parisuhteet ovat muuttuneet vuosien varrella ainakin siinä, että nykyään halutaan elää ensihuumassa ja ongelmien ilmaantuessa ero nähdään herkästi vaihtoehtona.

– Kun tulee vaikeuksia eteen niin ajatellaan, että tämä on tässä, eikä keskustella asioista, sanoo Hannu Puranen.

Purasten mukaan suomalaisten parisuhteiden isoin ongelma on tunteista puhuminen. Tunteista saatetaan jutella kaikille muille, mutta ei juuri sille läheisimmälle ihmisille.

– Aika usein ollaan hyviä miettimään, mitä tarvitaan, mutta aika harvoin tullaan sitä sanoneeksi. Toinen ei pysty otsaluun asennosta sitä päättelemään, mitä toinen ajattelee. Helpottaisi kummasti, jos sen sanoisi ääneen, sanoo Hannu Puranen.

Tällä viikolla vietetään parisuhdeviikkoa (siirryt toiseen palveluun).