Kokoaikainen päivähoito tekee paluun Vantaalla – moni kokee rajoitukset kielteisinä lapsille

Kaupunginvaltuusto päätti eilen talousarvion hyväksymisen yhteydessä, että jokaisella vantaalaisella lapsella on oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen ensi elokuusta lähtien.

päivähoito
Lasten kumisaappaita
Titta Puurunen / Yle

Vantaa on perunut subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen aiemmin tekemänsä rajaukset.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi eilen maanantaina uuden talousarvion. Samalla varmistui, että kokoaikainen päivähoito on jokaisen lapsen saatavilla elokuussa 2018.

Tätä varten talousarvioon varataan runsaan miljoonan euron määräraha.

Vantaa rajasi subjektiivista päivähoito-oikeutta, kun varhaiskasvatuslakia muutettiin elokuussa 2016. Muutoksen jälkeen perheet, joissa toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona, ovat saaneet käyttää päivähoitoa kaksikymmentä tuntia viikossa.

Vantaan naapurikaupungit Helsinki ja Espoo eivät ole rajoittaneet subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Puolet päiväkotien henkilöstöstä kritisoi rajoituksia

Tänä syksynä julkaistun selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kolmannes vanhemmista ja puolet päiväkotien henkilöstöstä koki hoitoajan rajauksen vaikuttaneen lapsiin kielteisesti.

Vanhenpien mukaan muutos hankaloitti perheen arkea, kun kotona oli hoidettavana toinenkin lapsi. Lisäksi vanhemmat kokivat, että heidän oli vaikeaa työllistyä lyhyihin sijaisuuksiin.

Henkilöstö puolestaan koki, että päivähoidon rajaaminen hankaloitti toiminnan suunnittelua ja toteuttamista. Esimiesten mukaan muutos vaikeutti ryhmien muodostamista perhetilanteiden muuttuessa. Uusi tilanne vaikutti myös lasten päiväunijärjestelyihin.

Haastattelujen perusteella lapset olivat kuitenkin itse pääsääntöisesti tyytyväisiä osapäiväiseen varhaiskasvatukseen, jos se mahdollisti pysyvät kaverisuhteet ja leikkimisen.

Perheiden tarpeet selvitetään

Kaupunki aikoo nyt tiedustella osa-aikaista päivähoitoa käyttäviltä perheiltä, kuinka moni heistä suunnittelee lisäävänsä varhaiskasvatuspalvelujen käyttöä elokuusta 2018 alkaen. Kysely tehdään marraskuussa. Tulosten perusteella kaupunki arvioi tilojen ja henkilöstön lisätarvetta.

Myös päiväkotien ryhmiä suunnitellaan tarvittaessa uudelleen. Osa-aikaisessa päivähoidossa käyneen lapsen päiväkoti ja varhaiskasvatusryhmä saattavat muutoksen myötä vaihtua.

Osa-aikaista palvelua järjestetään kuitenkin edelleen kysynnän mukaan. Tällä hetkellä osa-aikaisessa päivähoidossa on noin 1600 lasta. Yhteensä Vantaan varhaiskasvatuspalveluissa on 11 500 lasta.