Terveysjätti teki ostotarjouksen vanhustentalosta – sairaanhoitopiiri kiehahti

Savonlinna päätti ottaa aikalisän vanhusten palvelutalon myynnissä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Vanhus syö pöydän ääressä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Savonlinna aikoo toistaiseksi olla myymättä vanhusten palvelutalon kiinteistöä, josta terveysjätti Attendo Oy on tehnyt 1,6 miljoonan euron ostotarjouksen. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina kokouksessaan vastoin kaupunginhallituksen esitystä, että Karpalokodin tulevaisuudesta neuvotellaan ensin Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin kanssa.

Nykyään Sosteri on Karpalokodissa vuokralaisena ja pyörittää 50 asukkaan palvelutaloa. Savonlinnan tekninen johtaja ehti jo esittää, että tekninen lautakunta vastaa Attendon ostotarjoukseen myöntävästi.

Sairaanhoitopiiri jyrähti

Sosteri-kuntayhtymä arvosteli maanantaina voimakkaasti Karpalokodin myyntiaikeita ja vaati tulla kuulluksi asiassa.

Sosteri korosti, että kyseessä oleva vanhusten palvelutalo on koko sairaanhoitopiirin merkittävimpiä. Kuntayhtymä ihmetteli tiedotteessa myös sitä, että se sai tietää myyntiaikeista sanomalehdestä.

Sosterin mukaan on jäänyt täysin epäselväksi, miten Karpalokodin kiinteistön myynti Attendolle vaikuttaisi yksikön toiminnan jatkumiseen. Sosteri vetosi myös maan hallituksen kantaan, jonka mukaan kuntien pitää sote-uudistuksen lähestyessä välttää hätiköityjä kiinteistökauppoja.

– Kyllä Sosterin kannanotolla varmasti oli vaikutusta valtuuston maanantain päätökseen, mutta kyllä jo sunnuntaina alkoi näyttää siltä, että enemmistö valtuustosta on vastustamassa myyntiä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) sanoo.

Kaupungin tekninen lautakunta käsittelee asiaa vielä tiistaina.

Terveysjätit liikkeellä

Yksityiset terveyspalveluyritykset ovat olleet eri puolilla Suomea aktiivisesti liikkeellä sote-kiinteistökaupoissa, koska tekeillä olevassa sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa yhtenä tavoitteena on kasvattaa yksityisten yritysten osuutta palvelutuotannossa.

Kiinteistöjä myyvät kunnat puolestaan ovat huolissaan siitä, jääkö niiden käsiin tyhjillään olevia entisiä sote-kiinteistöjä, kun palveluita ja niiden tuotantoa myllätään uusiksi.

– Se riski on toki olemassa Savonlinnassakin, mutta se ei koske ainoastaan meitä, vaan tämä on valtakunnallinen kysymys, Mikkonen sanoo.