Pohjoismaiden suurimman meritaistelun historialliset hylkylöydöt jätettiin saareen ränsistymään: "Vähän huonostihan museo on niitä hoitanut"

Merestä nostetut hylkyjen puuosat, tykit ja tykinkuulat tarvitsisivat säilyäkseen uudet varasto- ja näyttelytilat Kotkan Varissaaressa.

museot
Varastorakennus Kotkan Varissaaressa.
Kymenlaakson museon varastoista parempikuntoisempi sijaitsee lähellä saaren ravintolaa ja vierailijoiden luontaisella reitillä. Hylynosia on voinut katsoa verkkoaidan takaa.Kymenlaakson museo

Hämärässä ja ränsistyneessä varastossa Kotkan Varissaaressa makaa riveissä tummanpuhuvia ja huonosti merkittyjä hylynosia.

Historiallisen Ruotsinsalmen meritaistelun tapahtumapaikalta Kotkan edustalta nostetut hylynosat ovat olleet siellä näytillä 60-luvulta lähtien, mutta esillepano on auttamatta vanhentunut.

Toinen varastorakennuksista on lisäksi niin huonokuntoinen, että se on suljettu yleisöltä kokonaan. Sen sisään pudonnut katto jouduttiin paikkaamaan vuonna 2013.

Tällä hetkellä hylkyjen puuosien, tykkien ja tykinkuulien historiallinen merkitys välittyy yleisölle huonosti. Ohikulkijan silmään ne näyttävät helposti pelkiltä puunkappaleilta, jotka on koottu yhteen paikkaan.

Hylkylöydöt tarvitsisivat kokonaan uudet säilytys- ja näyttelytilat. Muuten ne tuhoutuvat.

– Hylynosia ei ole aikanaan konservoitu ja osa esineistä on valitettavan huonossa kunnossa, mutta ehdottomasti ne kannattaa yrittää pelastaa, Kymenlaakson museon museotoiminnanjohtaja Kirsi Niku sanoo.

Hylyn rakenneosia ja tykkejä varastoituna huonokuntoiseen varastoon Kotkan Varissaaressa.
Kymenlaakson museo

Historiamatkailun kannalta Ruotsinsalmen meritaisteluita pidetään yhtenä Kotkan kiinnostavimmista yksityiskohdista.

Ensimmäinen Ruotsinsalmen meritaistelu käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä elokuussa 1789 ja toinen heinäkuussa 1790. Jälkimmäinen on jäänyt historiaan Pohjoismaiden suurimpana meritaisteluna.

Taisteluiden tapahtumapaikalta Kotkan edustalta on nostettu kymmenittäin hylynosia 1940- ja 1950-lukujen taitteessa.

Suurin osa hylyn kappaleista on Kymenlaakson museon tietojen mukaan peräisin hylystä, jota pidetään venäläisenä fregattina Sankt Nikolaina. Se paikannettiin vuonna 1948.

Kokonaan uusi näyttelytila

Varissaareen haluttaisiin rakentaa kokonaan uusi näyttelypaviljonki, joka korvaisi kaksi nykyistä varastoa. Se rakennettaisiin lähelle saaren nykyistä ravintolarakennusta, tällä hetkellä parempikuntoisemman varastorakennuksen paikalle.

Hylyn kappaleet ovat vahvasti sidoksissa Ruotsinsalmen taisteluiden tapahtumapaikkaan, eikä niitä sen vuoksi ole museon mielestä mieltä siirtää muuallekaan.

Varastojen huono kunto on ollut tiedossa pitkään, mutta suurikokoisille kappaleille on ollut huonosti muutakaan säilytystilaa.

– Ei esineet mitenkään unohduksissa ole olleet, vaikka täytyy sanoa, että vähän huonostihan museo on niitä hoitanut, kun ne nyt ovat tuossa tilassa, sanoo Kymenlaakson museon museotoimenjohtaja Kirsi Niku.

Kymenlaakson museo on Kotkan kaupungin ylläpitämä. Nikun mukaan uusien varastotilojen tarpeesta on puhuttu kaupungille jo pitkään, mutta asia ei ole edennyt.

Näkymä uimarannalta.
Varissaari sijaitsee noin kymmenen minuutin merimatkan päässä Kotkan Sapokasta ja on kesäisin vilkas vierailukohde.Petri Lassheikki / Yle

Ruotsinsalmi tapetilla

Oikea hetki voisi olla nyt. Kymenlaakson museo, Kotkan kulttuuritoimi ja Suomen Merimuseo valmistelevat suurta Ruotsinsalmea käsittelevää näyttelyä, joka avattaisiin vuonna 2020.

Hankkeelle etsitään yli miljoonan euron rahoitusta ja näyttelyn on tarkoitus levittäytyä Merikeskus Vellamon seinien suojasta myös aidoille taistelupaikoille.

– Yleisö on sen perään kuuluttanut, että koska sitä Ruotsinsalmea esitellään. Se on kestosuosikki, museotoiminnanjohtaja Kirsi Niku sanoo.

– Olemme ehkä pidemmällä kuin vielä koskaan uusien varastotilojen suhteen. Hankkeemme on herättänyt myönteistä kiinnostusta paitsi yleisössä myös päättäjissämme.

Kaupungin ja Kymenlaakson museon teettämä tarveselvitys on tiistaina elinvoimalautakunnan käsittelyssä, jossa päätetään sen viemisestä eteenpäin.

Näyttelypaviljongin toivottaisiin valmistuvan kesään 2020 mennessä, jotta Varissaari voitaisiin nimetä Ruotsinsalmi-näyttelyn satelliittikohteeksi.

Mobiiliopastus Varissaareen

Kaupungin päättäjille esiteltävässä tarveselvityksessä on esitetty, että molemmat varastorakennukset puretaan. Lähempänä saaren ravintolaa sijaitsevan varaston paikalle rakennettaisiin uusi näyttelypaviljonki, jonka on arvioitu maksavan 200 000 euroa.

Tilan ylläpitokustannuksiksi on arvioitu 15 000 euroa vuodessa.

Uuden tilan ei tarvitsisi olla lämmitettävä, mutta puuesineet olisi saatava suojaan suoralta auringonpaisteelta ja kastumiselta vesi- tai lumisateessa.

Esineet pitäisi Nikun mukaan käydä läpi ja valita vuosikymmenien karuista säilytysolosuhteista parhaiten selvinneet säilytettäväksi. Ne myös suojattaisiin nykyistä paremmin.

Näyttelyn rakentaminen uudelleen maksaisi museolle arviolta 30 000–50 000 euroa.

– Esillepano pitää suunnitella paremmin ja vetävämmäksi. Esimerkiksi mobiiliopastuksen avulla voisi tutustua koko saareen ja sen historiaan.

Henkilökuntaa näyttelytiloihin ei edelleenkään tulisi.

Varissaaren rantaa, jossa ravintolarakennus ja muistomerkki.
Miina Sillanpää / Yle