Puolustusvoimien komentaja: Venäjä harjoitteli maan puolustamista Zapad-sotaharjoituksessa

Sotilasliitto Nato ja Yhdysvallat ovat lisänneet joukkojaan Baltiassa ja Puolassa.

sotaharjoitukset
Jarmo Lindberg
Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.Yle

Venäjä harjoitteli syyskuussa paljon julkisuutta keränneessä Zapad-sotaharjoituksessa maan puolustamista. Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kertoi Yle Radio 1:n Ykkösaamu-ohjelmassa, että harjoituksessa ei ollut hyökkäystoimia.

– Mittakaavaltaan Zapad 17 -harjoitus oli saman suuruinen kuin 2013 harjoitus. Tässä harjoituksessa skenaario oli puolustuksellinen. Siinä Venäjä toi julkisuuteen sitä osiota, jossa he harjoittelivat Valko-Venäjän kanssa, Lindberg kommentoi.

Lindbergin mukaan harjoituksen sotatoimet olivat sellaisia, joissa puolustettiin Venäjää. Harjoitukseen osallistui useita kymmeniä tuhansia sotilaista, Lindberg sanoi. Hän huomautti, että tarkan luvun tietävät venäläiset.

– Tämä on harjoitus, joka on toistunut neljän vuoden välein kylmästä sodasta lähtien.

Kansainväliset sotaharjoitukset nousivat viime viikolla jälleen keskusteluun Suomessa, kun puolustusministeri Jussi Niinistö väläytti (sin.) suuren sotaharjoituksen järjestämistä Suomessa muutaman vuoden kuluttua.

Suomalaisilla poikkeuksellinen rooli Ruotsissa

Samaan aikaan kun venäläiset harjoittelivat omassa sotaharjoituksessaan, järjestettiin Ruotsissa kansainvälinen Aurora-sotaharjoitus. Siihen osallistui Suomesta noin 300 sotilasta maa-, meri- ja ilmavoimista.

Kaikkiaan Aurora oli tänä vuonna poikkeuksellisen suuri, Lindberg sanoi. Siihen osallistui kaikkiaan noin 19 000 sotilasta.

Toinen poikkeuksellinen asia harjoituksessa oli suomalaisten rooli.

– Nyt olimme puolustajan puolella. Eli olimme ruotsalaisten pääsotaharjoituksessa puolustajan puolella. Ikään kuin puolustamassa Ruotsia. Se oli tällä kertaa poikkeuksellista. Tällaista ei ole aiemmin tehty.

Lähialueilla vilkasta

Sotilaallinen toiminta Suomen lähialueillla on ollut hyvin vilkasta lähiaikoina, Lindberg sanoi. Hän nosti esiin muun muassa sotilasliitto Naton ja Yhdysvaltain tuomat joukot Baltiaan ja Puolaan.

– Norjassa on Yhdysvaltain merijalkaväen joukkoja eli Suomen lähiympäristössä on ollut hyvin vilkasta sotilaallista toimintaa lähiaikoina, ja näin se tulee lähivuodet jatkumaan, Lindberg paalutti.

Lue myös: Sinikukka Saaren kolumni: Harjoitteliko Venäjä hyökkäystä vai puolustusta?

Toimittajalta: Zapad 2017 – Toimittajan suurimmaksi uhaksi koitui vaakatasossa satanut vesi