Yhdysvalloissa teinien itsemurhat kääntyneet kasvuun – Tutkijat selvittävät yhteyttä somen käyttöön

Sosiaalisen median läpimurto on suurin muutos teinien elämäntavassa tällä vuosikymmenellä.

sosiaalinen media
Nuori.
Tutkijat ovat huolestuneita nuorten sosiaalisen median käytöstä.Esko Jämsä / AOP

Teini-ikäisten itsemurhat ovat Yhdysvalloissa yleistyneet 2010-luvulla. Etenkin tyttöjen itsemurha-alttius on kasvanut. Vuosien 2007 ja 2015 välillä 15–19-vuotiaiden amerikkalaisten tyttöjen itsemurhariski on yli kaksinkertaistunut (siirryt toiseen palveluun).

Uuden tutkimuksen mukaan yksi selittävä tekijä saattaa olla sosiaalisen median käytön kasvu. Clinical Psychological Science -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan verkossa tapahtuva kiusaaminen ja "täydellisestä" elämästä kertovat kuvat voivat vaikuttaa haitallisesti nuorten mielenterveyteen.

Tiedeyhteisössä tutkijat ovat kuitenkin eri mieltä siitä, missä määrin nämä virtuaalielämän haittapuolen kumoavat sosiaalisen median hyödyt. Verkossa voidaan kiusata, mutta myös ystävystyä.

– Emme pysty varmuudella sanomaan, että älypuhelinten kasvava käyttö on aiheuttanut mielenterveysongelmien kasvun. On kuitenkin selvää, että älypuhelimet ovat selvästi suurin muutos teinien elämässä vuosien 2010–2015 välillä, tutkimuksen tehnyt San Diegon yliopiston psykologian professori Jean Twenge sanoo Medicalxpress (siirryt toiseen palveluun)-sivuston haastattelussa.

Kriitikoiden mukaan nyt julkaistu tutkimus tarjoaa heikosti kovaa todistusaineistoa suositulle teorialle. Yhdysvaltojen itsemurhien ehkäisemissäätiön lääketieteellinen johtaja Christine Moutier muistuttaa, että monet eri tekijät vaikuttavat teini-ikäisten itsemurhiin.

Aikaisemmista tutkimuksista esimerkiksi tiedetään, että taloudelliset vaikeudet heijastuvat tilastollisesti itsemurhiin ja masennukseen. Viime vuosina Yhdysvaltain talous on kuitenkin ollut kasvussa, Twenge huomauttaa.

Minkälainen yhteys?

Nyt julkaistussa tutkimuksessa Yhdysvaltain terveysviranomaisten itsemurharaportit yhdistettiin kahteen lukiolaisille tehtyyn laajaan kyselytutkimukseen. Tutkimukseen osallistui puoli miljoonaa amerikkalaista teiniä.

Tulosten mukaan digitaalisia laitteita yli viisi tuntia päivässä käyttävien yhdysvaltalaisten teinien määrä kaksinkertaistui vuosien 2009–2015 välillä. Tässä käyttäjäryhmässä itsemurhia koskevat ajatukset olivat paljon todennäköisempiä kuin laitteita vain tunnin päivässä käyttävien nuorten keskuudessa.

Vuonna 2015 17–18-vuotiaista tytöistä 87 prosenttia käytti sosiaalista mediaa lähes joka päivä tai tiiviimmin. Nämä käyttäjät olivat 14 prosenttia todennäköisemmin masentuneita kuin tytöt, jotka käyttivät somea harvemmin.

New Mexicon yliopiston tutkijan Victor Strasburgerin mukaan nyt julkaistu tutkimus osoittaa ainoastaan jonkinlaisen yhteyden itsemurhien, masennuksen ja sosiaalisen median käytön välillä. Hänen mukaansa tarvitaan lisää tutkimusta, jotta vaikutussuhteet voidaan ymmärtää paremmin.

Teini-ikäisten terveyttä tutkinut Strasburg huomauttaa, että uusista keksinnöistä on aina syntynyt paniikkia vanhempien keskuudessa. Hän kuitenkin sanoo, ettei somea voi verrata sarjakuviin, rock-musiikkiin tai vaikka televisioon.

Välittömyydellään ja anonymiteetillään sosiaalinen media kun tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet toisten ihmisten kiusaamiseen.

– Vanhemmat eivät oikein ymmärrä tätä, Strasburg sanoi uutistoimisto AP:lle.

Lähteet: AP