Raskausajan diabetes lisääntyy Suomessa – suurin syy on naisten ylipaino

Joka kymmenes odottava äiti sairastuu Suomessa raskausajan diabetekseen. Se saa aikaan muun muassa sikiön liikakasvua.

raskaus
Ylen aamu-tv: Raskausajan diabetes yleistyy
Ylen aamu-tv: Raskausajan diabetes yleistyy

Raskaudenaikainen diabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana. Sairastuneisiin ei lasketa naisia, joilla on ykkös- tai kakkostyypin diabetes jo ennen raskautta.

Vuonna 2016 raskausajan diagnoosin Suomessa sai 18 prosenttia odottavista äideistä. Raskaana olevista naisista 40 prosenttia on ylipainoisia.

Raskausajan diabetes on ongelma sekä äidille että etenkin kasvavalle sikiölle. Puhutaan sokerilapsista, naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Saila Koivusalo sanoo.

– Sikiö saa liikaa energiaa äidin liiallisesta verensokerista ja kasvaa liian isoksi. Lapset voivat syntyä jopa lähelle viisikiloisina.

Raskaudenaikainen diabetes taakka kansanterveydelle

Raskaudenaikainen diabetes kasvattaa odottavan äidin riskiä sairastua raskausmyrkytykseen. Myös riski keisarinleikkaukseen kasvaa.

Lisäksi raskausajan diabeteksen sairastaneella naisella on riski jatkossa sairastua kakkostyypin diabetekseen ja muihin metabolisiin oireyhtymiin, Koivusalo sanoo.

– Tämä on myös se ongelma, joka siirtyy seuraavalle sukupolvelle. Hedelmällisessä iässä olevien naisten lisääntynyt ylipaino on taakka sekä kansanterveydellemme ja kansantaloudellemmekin.

Raskauden aikana naisen elimistössä tapahtuu elimistöä rasittavia metabolisia muutoksia, Koivusalo selittää taudin syntyä.

– Terve äiti pystyy yleensä elimistössään kompensoimaan muutokset. Sen sijaan sellaiselle äidille, jonka haima ei jostain syystä tuota tarpeeksi insuliinia, tai jolla ylipainonsa vuoksi on jo valmiiksi insuliiniresistenssiä kehossaan, raskaudesta tulee liian suuri taakka. Tällöin raskaudenaikainen diabetes puhkeaa.

*Lue myös: *

Diabetesta sairastetaan Suomessa enemmän kuin koskaan – THL: Nuoria sairastuneita huimat 40 prosenttia lisää