Yhdysvaltain tuleva suurlähettiläs tuo viestin Trumpilta – näin tutkija arvioi liikemiehen valintaa suurlähettilääksi

Nimitys tuskin tuo suuria muutoksia Yhdysvaltain ja Suomen suhteisiin, UPI:n ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

diplomatia
Donald Trump
Donald TrumpEPA

Uuden suurlähettilään myötä Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystö palaa takaisin arkeen. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin (UPI:n) ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

– Suurlähetystön arkinen toiminta on ollut tähänkin asti kunnossa, mutta poliittinen ohjaus, se mitä presidentti Trump haluaa, on jossain määrin puuttunut. Suurlähettilästä tarvitaan edustamaan Yhdysvaltojen hallintoa ja viestimään niitä päämääriä, joihin hallinto pyrkii, Aaltola sanoo.

Suomi on ollut lähes vuoden ilman Yhdysvaltain suurlähettilästä. Barack Obaman nimittämä suurlähettiläs lähti maasta, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump astui virkaan tammikuussa.

Tilanne on ollut sama monessa muussakin Euroopan pääkaupungissa. Aaltolan mukaan sopivien henkilöiden löytyminen on ollut vaikeampaa kuin tavallisesti. Amerikkalaisten diplomaattilähteiden mukaan nimitysten viivästys kertoo osaltaan Trumpin vaikeasta suhteesta republikaanipuolueeseen.

Trumpin suurlähettilääksi ehdottama Robert Frank Pence ei ole uradiplomaatti vaan liikemies.

– Kyseessä on poliittinen nimitys, joita Yhdysvaltojen suurlähettiläiden joukossa on runsaasti. Trumpin ja republikaanien tukemia tahoja laitetaan suurlähettiläiden virkoihin, etenkin Euroopassa ja konfliktialueiden ulkopuolella. Siinä on oma järkensä, sillä nämä ihmiset tuntevat Trumpin agendan ja tuovat poliittisen ohjauksen suurlähetystöön, Aaltola kertoo.

Äkkikäännökset epätodennäköisiä

Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystö ei halua vielä ottaa kantaa uuden suurlähettilään nimittämiseen. Senaatin on vahvistettava nimitys, ennen kuin Pence voi astua virkaansa.

Pence on Suomessa tuntematon nimi.

– Hän on republikaaneja rahoittanut yhdysvaltalainen liikemies ja hänen ideologinen taustansa on ollut lähellä rebublikaaneja. Pence ei selvästi ole ollut Trumpin epäsuosiossa. Hän tulee politiikan siltä laidalta, joka nosti Trumpin presidentiksi, Aaltola arvioi.

Trumpin ulkopolitiikan suuri linja on toistaiseksi ollut hämärän peitossa. Amerikkalaisten virkamieslähteiden mukaan Trumpin hallinnon ulkopolitiikan ei odoteta poikkeavan merkittävästi aikaisemmista republikaanihallinnoista.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja ei hänkään usko, että nimitys tulee merkittävästi vaikuttamaan Suomen ja Yhdysvaltain suhteisiin.

– Pitkällä tähtäimellä Yhdysvaltain ulkopolitiikka on aika pysyvää, ja suhde Suomeen on kunnossa. En usko, että mitään suuria yllätyksiä suurlähettiläässä ja hänen mielipiteissään on, Aaltola sanoo.

Lue lisää:

Trump nimesi uuden Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään