1. yle.fi
  2. Uutiset

Vasemmistoliitto korottaisi eläkkeitä ja kaataisi kilpailukykysopimuksen

Puolueen mukaan vaihtoehtobudjetissa menojen ja tulojen suhde on samalla tasolla kuin hallituksen esityksessä.

Vasemmistoliitto
Kari Uotila ja Li Andersson oppositiopuolue vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetin esittelytilaisuudessa.
Kari Uotila ja Li Andersson esittelivät Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetin Helsingissä 14. marraskuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vasemmistoliitto esitteli vaihtoehtonsa valtion vuoden 2018 budjetiksi Helsingissä tiistaina.

Puolueen mukaan eduskunnan tietopalvelun laskelmat todistavat, että vaihtoehtobudjetti kääntäisi tuloerot selvään laskuun.

Vasemmistoliiton mukaan tuloerot kaventuisivat etuuskorotuksilla, verotuksen muutoksilla, karsimalla hyvinvointipalveluiden maksullisuutta sekä lisäämällä koulutuksen ja kasvatuksen tasa-arvoa. Vaihtoehtobudjetti myös lisäisi naisten ja miesten välistä tasa-arvoa.

Puolue panostaisi hyvinvointieroja tasaaviin etuuskorotuksiin ja julkisten palveluiden parantamiseen yli miljardi euroa.

– Esimerkiksi kansan- ja takuueläkettä korotetaan 50 eurolla kuussa. Koulutusjärjestelmää ja opiskelijoiden asemaa vahvistetaan lähes puolella miljardilla eurolla, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo tiedotteessa.

Yhteisöveroon korotus

Vasemmistoliitto purkaisi kesällä 2016 solmitun kilpailukykysopimuksen. Andersson sanoo, että siten työntekijän sosiaalivakuutusmaksut pienenisivät, ja julkisen sektorin työntekijät saisivat lomarahansa.

Verotuksessa vasemmistoliitto haluaisi lisätä progressiivisuutta. Vaihtoehtobudjetissa tämä tapahtuisi tuloveroasteikon yläpäätä ja osinkoverotusta kiristämällä sekä pienituloisimpia auttavaa kunnallisveron perusvähennystä kasvattamalla.

Yhteisövero pitäisi puolueen mukaan korottaa Ruotsin tasolle 22 prosenttiin. Tällä hetkellä Suomen yhteisöveroprosentti on 20. Uudistus lisäisi valtion verotuloja 406 miljoonalla eurolla. Puolueen mukaan yhteisöveron maltillinen korotus ei toisi Suomelle kilpailuhaittaa.

Vasemmistoliitto myös panostaisi puoli miljardia euroa hallitusta enemmän ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja yhteiskunnan kestävän rakennemuutoksen edistämiseen.

Puolueen mukaan vaihtoehtobudjetissa menojen ja tulojen suhde on samalla tasolla kuin hallituksen esityksessä.

– Tällä osoitamme, että on mahdollista tehdä hyvinkin erilaista politiikkaa valtion rahoitusasemaa muuttamatta, Andersson sanoo.

Lue lisää:

Perussuomalaiset vaihtoehtobudjetissaan: Varallisuusvero takaisin, 61 miljoonaa vähemmän velkaa ja Ylen rahoitukseen leikkaus

SDP peruisi lomarahaleikkaukset ja nostaisi yli 90 000 vuodessa tienaavien veroja

KD kannustaa perheitä suurempaan lapsilukuun

RKP: Perheyritysten perintöverot kokonaan pois

Vihreät vaihtoehtobudjetissaan: Lisää rahaa koulutukseen, tuloeroja kapeammaksi ja yritystukia leikkuriin

Lue seuraavaksi